Германия изпраща оръжия за кюрдите в Ирак

Германия изпраща оръжия за кюрдите в Ирак
Първият транш няма да включва никакви оръжия, а единствено оборудване. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германия ще изпрати тежки оръжия на Ирак за съпротива на бойците от терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД). Решението е взето в неделя от правителството в Берлин под председателството на канцлерката Ангела Меркел, предаде ИТАР-ТАСС.

Германия ще достави в Ирак 30 мобилни противотанкови ракетни системи „Милан“ и 500 заряда за тях, както и 8 хиляди щурмови огнестрелни оръжия G3 и G36. Германия ще предостави на кюрдите също и пет бронирани транспортни средства Dingo, 40 Mg3 картечници и 240 броя базуки.

Ирак ще получи и 50 милиона евро за хуманитарна помощ от Германия. Очаква се в понеделник Меркел да излезе пред Бундестага с правителствена декларация по тази тема.

Досега Федералната република не е доставяла свое оръжие в „горещи точки“. Тя традиционно се разграничава от такива действия. Според една част от гражданите само така може да се спрат бойците от ИД, други се опасяват, че това оръжие в крайна сметка може да попадне в ръцете на терористите.

През следващите дни Бундесверът (германската армия) ще започне да транспортира оръжията за Ирак. Доставките ще бъдат извършени до края на септември. 

Първият транш няма да включва никакви оръжия, а единствено оборудване.

#Германия #изпраща #оръжия #кюрди #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"