Още двама медици са излекувани от ебола

Още двама медици са излекувани от ебола
Смъртоносният вирус взема все повече жертви. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Още двама медици, заразени с ебола, са излекувани благодарение на експерименталния препарат Zmapp. На 30 август д-р Сенга Омеонга и лаборантът Кинда Коба са напуснали болницата в Либерия, където били лекувани, след като се заразили със смъртоносния вирус, съобщи Световната здравна организация.

И двамата са лекувани със Zmapp – серума, който вече спаси живота на други двама американски лекари. Те са декларирали, че възнамеряват да се върнат на работа съвсем скоро.

Припомняме, че ебола обхвана пет държави в Западна Африка – Либерия, Сиера Леоне, Гвинея, Нигерия и Сенегал. Сенегал потвърди първия случай на заболял на 29 август – само седмица след като затвори границата си с Гвинея.

По официални данни заразените в петте държави са 3069. Близо 40% от тях са заболели през последните три седмици. Смъртните случаи вече са над 1500.

Според СЗО за борбата с вируса са необходими 490 милиона долара. Това е прогнозен бюджет, включващ глобалните ресурси, необходими през следващите 6 месеца, от правителства, СЗО, агенции на ООН и хуманитарни организации. Лъвски пай от тези средства – 389 милиона долара, е предназначен за страните, най-много засегнати от вируса - Либерия, Гвинея, Сиера Леоне и Нигерия.

Около 126,5 милиона са предназначени за лечебни заведения, тъй като в тези африкански страни лошата здравната система е една от основните причини епидемията да придобие такива големи мащаби.

#ебола #Либерия #вирус #ваксина #Нигерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"