"Музикаутор": Концертът на Бочели беше незаконен

"Музикаутор": Концертът на Бочели беше незаконен
A A+ A++ A

Организаторите на концерта на прочутия италиански тенор Андреа Бочели, който се състоя тази неделя на стадион Българска армия, не са уредили авторските права за провеждането му, съобщават от "Музикаутор" в писмо до медиите.
European Event Service нямат подписан договор с "Музикаутор" и нарушават Закона за авторското право и сродните му права, според който организаторите на концерт предварително и писмено трябва да получат съгласие от авторите или от организация за колективно управление за авторски права – "Музикаутор". European Event Service е компания, базирана в Швейцария, която се грижи за проявите на Андреа Бочели в Източна Европа.

Преди концерта "Музикаутор" алармира за ситуацията Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Столична община, Италианското посолство, Италианското авторско дружество – SIEA и ПФК ЦСКА, на чиито стадион се проведе концерта. Италианското дружество, което защитава правата на авторите, изрази пълното си недоумение как е възможно един от най-мащабните концерти в страната ни да е с неуредени права.

„Крайно време е Министерство на културата, като отговорна институция, да поеме инициативата за справянето с порочната практика да не се уреждат авторските права при концертите. Нарушенията на закона биха намалели, ако самите зали и спортни съоръжения имаха задължението да не предоставят помещения за провеждане на концертни прояви без предварително да бъдат уредени правата“, коментира Ясен Козев, председател на Управителния съвет на "Музикаутор".

Според Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор", е недопустимо в държава членка на Европейския съюз, в град кандидат за Европейска столица на културата, на стадиона на един от най-големите футболни отбори в страната, да се извърши такова мащабно нарушаване на Закона за авторското право и сродните му права.

#Андреа Бочели #Музикаутор #права #концерт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »