Русия и Украйна на прага на ядрена война?

Русия и Украйна на прага на ядрена война?
Напрежението между Русия и Украйна може да ескалира.
A A+ A++ A

Министърът на отбраната на Украйна Валерий Хелетей обвини Русия за започване на мащабна война, която може да отнеме десетки хиляди животи. На страницата си във Facebook Хелетей съобщи, че операцията срещу сепаратистите е приключила, а Русия индиректно е заплашила Украйна с ядрени оръжия.

Обвиненията дойдоха, след като украинските войски бяха принудени да напуснат летището в Луганск на фона на офанзива от проруските бунтовници. Киев и Западът обвиняват Русия, че в рамките на една седмица е изпратила между 1000 и 1600 свои войници в Източна Украйна - нещо, което Москва отрича.

Москва осъди остро провокативните изказвания на украинския министър. Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че боевете в Източна Украйна не са вътрешно дело, а конфликт между Украйна и Русия.

Тази нощ, на среща на президента Порошенко с представителите на силите за сигурност, е решено да не се въвежда военно положение в Донбас.

Междувременно кризисните преговори между украински и руски официални лица приключиха без споразумение. Украинското министерство на образованието забрани започването на учебната година в контролираните от сепаратистите райони, а председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа не изключи ситуацията в Украйна да се развие по много мрачен сценарий.

От друга страна, Русия може временно да бъде изключена от Г20, в състава на която влизат страните с най-силни икономики в света. Такова решение може да вземат страните от Г20 на фона на ескалацията на конфликта в Източна Украйна, предаде украинската агенция УНИАН, позовавайки се на германския вестник Handelsblatt.

Предложение за това ще бъде внесено за обсъждане от Австралия в следващите няколко седмици, отбелязва изданието.

#Украйна #Русия #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"