Темпераментът определя начина, по който готвим

Темпераментът определя начина, по който готвим
A A+ A++ A

Замисляли ли сте се защо някои хора са истински гурута в областта на гастрономията, а други са готварско бедствие? Защо приготвянето на храна се удава на един тип хора, а на други не? Отговорът не се крие само в това, че някои са прекарали повече време, гледайки и учейки кулинарното майсторство от по-възрастните в семейството.

Зад големите и вкусни успехи в кухнята стоят не само придобитите знания и умения, но и темпераментът на човека. Защо това е така, разказват от Foodpanda.

Кулинарното майсторство изисква посвещение, търпение и любов

Няма значение какво приготвяме, бъркани яйца или гурме, всяко ястие иска комбинацията от горните три компонента. Ето тук се крие и разковничето.

Не всички хора могат да бъдат търпеливи, не всички могат да се посветят на своите действия и не всички вярват, че щипката любов променя вкуса.

Като цяло хората се делят на различни типове, според своите навици и вътрешен темперамент. Ето едни от най-често срещаните черти на темперамента ни, които ни описват повече като:

Импулсивни – импулсът е водещото в техния свят

Нямат ясни правила просто защото не знаят какво ще им хрумне в следващия миг. Това е причината, поради която те са толкова иновативни в кухнята. Не следват пропорции и рецепти. Отдават се изцяло на това, че им се похапва нещо вкусно, и започват да творят.

Тъй като импулсът е водещ, те трябва да са бързи, защото съществува риск скоро да се отегчат и дори да не пробват приготвената храна. Обикновено не са от най-добрите кулинари и гозбите им не са от най-вкусните, но понякога имат много добри попадения.

Мудни – противоположност на импулсивните

са мудните и бавни хора. Обикновено те са прекалено педантични не само към околните, но и към самите себе си. Безкрайно подредени и подчинени на верните си принципи. Рецептите никога не се променят. Всички продукти се изкарват извън хладилника, внимателно се подбират, също толкова добре се измиват, подготвят се за рязане и още по-дълго се готвят.

Тези хора определено имат излишък от търпение, което пренасят и в самия процес на готвене. Уви, посвещението не е осъзнато действие и не го прилагат. Важното е, че храната след дългото й приготвяне е вкусна, макар и стереотипна.

Прагматични – за тях са характерни ясно подредените приоритети

Времето е важна величина и от него се отделя точно толкова, колкото е необходимо – нито по-малко, нито повече. Те са добри кулинари, които знаят точната мярка.

Никога не прекаляват с подправките, както и с количеството. Обичат бързите и лесни ястия, които винаги им се получават много добре.

Романтични – това са хората, които могат да предизвикат истински фурор в кухнята

Любовта и романтиката винаги са били водещи сили. При тях те са толкова силно застъпени, че умеят да превърнат скучното готвене в романтично изживяване, като заразят и околните.

По време на готвене често пъти обичат да си говорят или пеят. Тези вибрации се предават на храната и я правят божествена. Обичат да експериментират и да поднасят изненади. Отдават цялото търпение и посвещение на това, което творят, като не забравят щипката любов.

Времето е без значение, важен е крайният резултат. А при тях той е повече от зашеметяващ.

Практични – те знаят да ценят времето и парите си

Правят точни сметки на всичко, което харчат, най вече в магазините за хранене. Склонни са да отделят повече средства за храна най-вече през почивните дни, защото си седят повече вкъщи.

През делнични дни правят ясна сметка, че прекарват средно между 8 и 10 часа на работното място и едва няколко часа вкъщи. Затова предпочитат да поръчват храната си. По този начин избягват излишни разходи и разнообразяват менюто си всеки ден.

#готвене #храна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"