Изчезна контейнер с радиоактивно вещество в Казахстан

Изчезна контейнер с радиоактивно вещество в Казахстан
Властите в Казахстан са в повишена готовност, защото контейнер с радиоактивното вещество цезий 137 изчезна в западната част на страната. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

Властите в Казахстан са в повишена готовност, защото контейнер с радиоактивното вещество цезий 137 изчезна в западната част на страната.

Говорителят на полицията в Мангистауската област каза, че веществото, което често се употребява за военни и медицински цели, вероятно е паднало от превозното средство, което го е транспортирало. „Контейнерът с радиоактивния изотоп цезий 137 досега не е открит“, заяви говорителят на полицията Азамат Сарсенбаев, като добави, че властите са разбрали за неговото изчезване в сряда миналата седмица.

Силното излагане на цезий 137, който има период на полуразпад 30 г., може да доведе до тежки изгаряния и дори до смърт. Местните жители са предупредени да не отварят контейнера, ако го открият.

Службите за сигурност, екипите за спешна помощ и армията участват в операцията по издирването на контейнера, който тежи около 50-60 кг.

След разпадането на Съветския съюз в Казахстан останаха ядрени глави и база за тестване на оръжия. Не се разкрива произходът на опасния материал.

#цезий 137 #Казахстан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници