Семейството на Сотлоф е запознато със записа на екзекуцията

Семейството на Сотлоф е запознато със записа на екзекуцията
Семейството на журналиста Стивън Сотлоф е известено за публикувания видеозапис. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Семейството на журналиста Стивън Сотлоф е известено за публикувания видеозапис, където се предполага, че е показана неговата екзекуция, от страна на джихадистите от "Ислямска държава".

“Семейството на журналиста Стивън Сотлоф знае за тази ужасна трагедия и я изживява в уединение”, заяви говорителят на семейството Барак Барфи. По неговите думи, представителите на семейството не планират изявления.

Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че е „ужасен”. „Този варварски акт, който последва убийството на журналиста Джеймс Фоли разкрива ужасяващата природа на „Ислямската държава”. Джихадисткото движение познава само терора”, заяви Оланд.

Междувременно Съединените щати нанесоха нов въздушен удар по позиции на бойците от групировката. Действията са в отговор на екзекуцията на Сотлоф. Американският конгрес поиска от президента Барак Обама спешен план за справяне с джихидистите. Говорителят на Блия дом Джош Ърнест заяви, че САЩ нямат намерение да изпращат сухопътни сили в Ирак, но е засилена охраната на американското посолство в Багдад с още 350 войници.

Според говорителя на Пентагона Джон Кирби, по този начин общият брой на американския военен персонал в Ирак ще нарасне до около 820 души. На срещата на върха на НАТО в Уелс Обама ще се консултира със съюзниците за създаване на "широка международна коалиция, която да приложи обхватна стратегия за защита на американците и подкрепа на партньорите" в борбата с ислямистите, съобщиха още от Белия дом.

"Ислямска държава" заплашва да убие и британския заложник Дейвид Хейнс, който беше показан във видеото с убийството на Сотлоф. Хейнс е похитен близо до бежански лагер, до турската граница и сирийската провинция Идлиб.

#Стивън Сотлоф #Джеймс Фоли #Джош Ърнест #Ирак #НАТО #Дейвид Хейнс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници