Ерменков: Увеличение на тока със 7 на сто връща цените от преди година

Ерменков: Увеличение на тока със 7 на сто връща цените от преди година
A A+ A++ A

6 - 7 процента увеличение на тока биха били оправдани. Но това е пределът, за който може да се говори - така коментира обсъжданото поскъпване на електроенергията бившият председател на Комисията за енергийна ефективност и депутат от БСП Таско Ерменков.

Няма как НЕК да не купува скъпа електроенергия при безумните количества възобновяема енергия, която е най-скъпата, обясни той. Но това става не без помощта и на EVN, тъй като част от тези централи са на тяхна площ.

Експертът коментира високия процент разходи, посочени от електроразпределителното дружество така: "На Балканите може би признатите технологични разходи са 13%, но са включени Косово, Албания и ако това е целта, към която EVN се стреми няма никакъв проблем. В същото време ако трябва да говорим за Европа, още от 2004 г. признатите технологични разходи в Германия са 4%. А сега сме 2014 г. и в България говорим за 8% дори 10%".

"Ние не само задържахме цената на тока, ние я намалихме, защото намерихме резерви, за които от EVN сега пропускат да кажат", добави той. Пропускат да отбележат и че 6 години са имали 16% гарантирана печалба.

"Нека все пак да бъдем честни. EVN иска около 12% за тях, иначе останалите 7.5% са в полза на НЕК за компенсиране на една грешка, която беше допусната в края на миналата година при формирането на бюджета - със въвеждането на такса върху част от ВЕИ, които сега трябва да бъдат връщани", добави Ерменков.

"Ние два пъти намалихме цената на електроенергията, единият път с 5%, другият с 3%. Общо с 8% и това, което предстои да се направи заради едно грешно решение сега е увеличение със 7%. Това на практика означава, че почти се връщаме на цените от миналата година", пресметна Таско Ерменков.

По думите му за първи път в държавата се прави опит отговорностите по ценообразуването да не бъдат само върху крайния потребител, а всеки по веригата да понесе някаква отговорност.

"Естествено е, че когато става въпрос за много пари, това ще доведе до политизиране на обстановката", призна социалистът. "Също толкова естествено е, когато една комисия държи политиката си и идват други хора, които искат да повишат цената на тока, да сменят членовете на същата комисия", добави той. Ерменков изрази своето учудване от решението на енергийния борд, който е решил да прави експертен съвет, който пък от своя страна най-вероятно ще направи работни групи, които ще направят комисии, за да оправят нещата в енергетиката.

"В момента цената на електроенергията в Австрия е около 32 ст. на киловат час, в България е около 12 ст. Разликата изглежда голяма, само че австриецът със своята заплата може да си купи 14 мега вата, а българинът може само 6", добави Таско Ерменков. "Няма как в една държава енергетиката да цъфти, когато икономиката пропада и няма как икономиката да пропада, когато има инвестиции, но у нас при положение, че имаме големи енергийни проекти за около 6 млрд. лв., гоним инвеститорите", описа ситуацията Ерменков.

#електроенергия #поскъпване #ВЕИ #Таско Ерменков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"