Мозъкът може да бъде обучен да иска здравословна храна

Мозъкът може да бъде обучен да иска здравословна храна
A A+ A++ A

Мозъкът може да бъде научен да предпочита здравословната храна пред силно калоричните храни чрез диета, с която хората не гладуват.

Според учени от Университета Тъфт (Tufts.edu) в САЩ

зависимостта към храната може да бъде променена

Те са сканирали центъра за пристрастяване в мозъка на малка група мъже и жени. Резултатите показват силен апетит към здравословни нискокалорични храни.

"В началото на живота си ние не обичаме пържени картофки, нито мразим например пълнозърнестата паста. Това се случва с течение на времето в отговор на консумацията на вредни храни", казва проф. Сюзан Робъртс от Университета в Бостън.

След като един човек се пристрасти към нездравословните храни, той обикновено трудно променя хранителните си навици и трудно се решава да отслабне. В изследването си проф. Робъртс обаче твърди, че мозъкът може да бъде обучен да харесва здравословни храни.

В проучването е изследвана онази част от мозъка на 13 души с наднормено тегло, която е свързана с наградите и пристрастяването. Осем от участниците следват и специално създадена програма за отслабване. Фокусът пада върху промяната на предпочитанията чрез предписването на диета, която е богата на фибри и протеини, и бедна на въглехидрати.

Диетата не им позволява да огладнеят

защото това е моментът, когато се проявява желанието за ядене и нездравословната храна изглежда много примамлива. Останалите петима участници не са спазвали диета за отслабване.

Освен това, в мозъка на тези, които са следвали програмата за отслабване, са настъпили промени в дяла за награди и зависимости. Участниците са разгледали картини на различни видове храна, а здравословната нискокалорична храна е предизвикала повишена реакция. Това показва по-голяма радост и възнаграждение от здравословната храна. Центърът за награди в мозъка показва също така, че реакцията към нездравословни и висококалорични храни е отслабнала.

Макар че стомашният байпас разрешава проблема с отслабването, той може да унищожи радостта от храната, а не да направи здравословните храни по-желани.

#мозък #храна #глад #храни #пристрастяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"