Тити Папазов: Спасете КТБ, подайте ръка на 500 000 българи

Тити Папазов: Спасете КТБ, подайте ръка на 500 000 българи
A A+ A++ A

Спасяването на Корпоративна търговска банка трябва да бъде държавен приоритет. Така смята един от вложителите в трезора, старши треньорът на баскетболния клуб "Левски" Константин Папазов, известен сред феновете като Тити Папазов. Тази година отборът му грабна шампионската титла и пред него се откри шанс да домакинства престижен турнир от Евролигата - уви, неосъществена възможност, тъй като парите за евентуалните такси се оказаха блокирани в затворената банка.

Тези дни треньорът отправи емоционално обръщение чрез медиите отговорните фактори в държавата да подадат ръка на тези, които искат да спасят банката. 

"Няма да бъде спасен Цветан Василев и няма да бъде спасена КТБ - ще бъдат спасени 500 000 души", каза в интервю за Novinite.bg Тити Папазов - "Хора, които нямат достъп до парите си, фирми, които не могат да функционират правилно и да плащат на своите работници".

Това е жестоко, смята спортистът, а още по-лошо е, когато има преднамерени действия. "Готов съм да застана срещу всеки, да седна дори с главния прокурор и да го убедя в едно – подайте ръка на Цветан Василев. Времето ще покаже дали той е престъпник или не. Но дайте му ръка, за да може тази банка да бъде спасена. Защото така ще бъдат спасени 500 000 българи. Никой не трябва да мисли по друг начин".

Твърдите, че затварянето на КТБ не е частен, а обществен проблем – бихте ли пояснили защо?

За тези три месеца изчетох доста по темата, запознах се с нещата от А до Я. Стигнах до убеждението, че сега говорим много за оздравяването на тази банка, но не говорим защо тя беше разболяна.  Един ден казват че банката е в най-добро състояние, сочат, че е с 30% ликвидност – за сравнение различните европейски банки са с ликвидност между 10 и 20%. И само след дни я затварят и отправят чудовищни обвинения. Това е фактология. Защо се случи, какво доведе до това състояние и какво трябва да се прави оттук нататък? Убеден съм, че трябва да се даде отговор на тези въпроси, за да не се причинява повече тази мъка на хората.

Като се запознавахте с материалите, какво ви направи най-силно впечатление?

Едно единствено нещо, което първосигнално и емоционално възприех, каквато е мойта природа – намерих вина в прокуратурата.  При по-задълбочен анализ обаче видях, че единственият и огромен виновник за това, което се случи, се казва Иван Искров. В рамките на 24 часа той имаше две различни по смисъл и коренно противоположни оценки за КТБ. Той вмени на прокуратурата, че има престъпно деяние от страна на "подбудителя" Цветан Василев, а това е безсмислено, защото той не е подбудител, той е акционер. Беше повдигнато обвинение на изпълнителния директор на банката, на главната счетоводителка и на касиерката. Нормално е когато прокуратурата получи писмо от най-влиятелния човек в банковата система на национално ниво, а именно от гуверньора на БНБ, да реагира така. Аз много го критикувах г-н Цацаров, но сега съм готов да се извиня публично, че не съм мислил правилно. Мислил съм емоционално. Реално погледнато, ако г-н Иван Искров беше изпратил неговото писмо, където е написано, че Василев и компания са откраднали 206 милиона лева, и г-н Цацаров, като главен прокурор, не беше реагирал, той щеше с право бъде атакуван. Така че Искров успя с това писмо и със своите изказвания пред обществото да внуши на българския народ, че е имало безстопанственост.

Вие не виждате подобни действия, така ли?

Аз не мога да бъда категоричен. Аз виждам умишлена некомпетентност. На г-н Искров.  Кой го е накарал да мисли некомпетентно, каква е причината да действа некомпетентно - след като е избран на този пост и стои на него вече втори мандат, едва ли е некомпетентен. Той трябва да е най-компетентният в банковата система в България. Всичко е част от един сценарий вероятно. Защото не вярвам, че може да има такова безотговорно отношение на една толкова  отговорна позиция.

Вие с голямо доверие се отнасяте към мажоритарния собственик на банката, г-н Цветан Василев?

Аз съм човек, който 47 години се е борил за своето име и съм добре познат на българското общество. Няма да кажа на черното бяло. Ако г-н Цветан Василев е сгрешил, има компетентни органи, които да докажат това. Но се случи най-лошото, създаде се една изключително нереална картина, която е фрапираща.  Особено след като беше разгласено от всички медии, че са откраднати 206 милиона лева от банката в чували и т.н. Много бързо се доказа, че тези милиони не са изнесени. В 21 век наблюдението е на най-високо ниво. Лесно може да се докаже и в най-големи купюри колко тона и какъв обем са тези 206 млн.  Всичко рухна. Аз съм щастлив, че когато всички говореха за кражбата на века, аз казах че това е лъжа и се оказах прав. Започнаха лека полека да се разплитат нещата. И ще стигнат до своя логичен завършек.

Какво ви безпокои тогава?

500 000 души лягат и стават с мисълта за КТБ, останалата част от България, която не е ангажирана, завистливо клюкарства. Природата ни е такава – ние сме клюкари, завистливи и това определя нашето битие. На преден план излязоха личностните обвинения. Сега трябва да намерим начин тези хора да ги оневиним. Аз ако бях главен прокурор, щях да постъпя така. Нормално е, мисля, че е способен Цацаров да го направи. Да каже: признавам, подведен съм.

Искате той да направи такова изявление - това с какво ще помогне? Конкретно на вас, на баскетболния клуб?

За това да поемем домакинството на турнир с осем отбора на 25 и 26 септември в Арена Армеец не може вече да се помогне. Щеше да е изключително престижно състезание - за България, не само за "Левски“. Но не посмях да рискувам. Когато трябваше да внесем депозит, бях поканен на голяма среща на 1 и 2 юли с всички треньори, аз отидох и заявих, че не желая да подвеждам такава огромна организация.  Не знаех накъде ще тръгнат нещата и въпреки че имаше някакви уверения, че до 25 юли ще отворят банката, съм се оказал без да искам пророк, че това няма да се случи. Щеше да бъде по-голям срам, ако беше изтеглен жребият и после да откажем участие.

Личната ви амбиция сега каква е?

Искам да разнищя нещата. Аз съм изключително благодарен на г-н Василев, за разлика от неблагодарния Николай Бареков. Благодарен съм за това, което той е направил за нашия отбор. Смятам, че казвам истината и съм убеден, че ако всички приемат проблема държавнически, а не частно – ще намерим всеобщия компромис за това как банката да оцелее, а това минава през връщането на Цветан Василев в България.

Казвате, че следите всичко - как оценявате подходите, четейки официалните съобщения?

Още правителството на Орешарски забави оставката си с 20 дена само заради Цветан Василев. Тогава са идвали от  Оманския фонд. В присъствието на вицепремиера г-жа Бобева гуверньорът на БНБ Иван Искров се е държал много арогантно с представителите на фонда и се е опитал да им внуши, че техният партньор е престъпник.  Сега, когато оманският фонд има отново желание заедно със сериозна група австрийски инвеститори да участва в оздравяването на банката, заедно с нейния мажоритарен собственик, който безспорно е доказан авторитет и експертен банкер – отново шикалкавят и не са искрени.

Не могат да се пропускат фактите. На 17 юни, когато започнаха тегленията, КТБ отправя искане до БНБ да ползва  250 млн. лв. От БНБ такъв ресурс им е бил отказан и естествено продължават лавинообразни тегления. Съвсем  отговорно ръководството на КТБ отправя желание за надзор, за да може да се спре окончателното фалиране на банката. Само десет дена по-късно в подобна ситуация попада ПИБ. Тогава от страна на ПИБ постъпва сходно запитване до г-н Иван Искров за помощ и такава помощ им бива предоставена в размер на 1 млрд лева. Виждате разликата каква е – четири пъти по-голяма. Сега да попитам: по-малко българи ли са вложителите на КТБ, отколкото са вложителите на ПИБ? Защо към едната банка се действа по един начин, а към другата по друг?

Бих ги оправдал, ако действията им относно КТБ не са били умишлени. Но не ми е ясно как в рамките на 168 часа Иван Искров прозря, че неправилно е постъпил с КТБ и се коригира към ПИБ?  Как финансовият министър Чобанов изпадна в амнезия между 13-ти и 20-ти, а от 27-ми, петък, и той, и премиерът Орешарски, и гуверньора Искров се заеха да убеждават народа да не тегли парите си? Защото след КТБ и ПИБ щеше да полети цялата система. Трябва да сме щастливи, че тези хора бяха коректни към българското общество. И веднага задавам въпроса защо не бяха толкова коректни само десет дена по-рано? По-малко българи ли са вложителите на КТБ от тези на ПИБ? Това е моят въпрос.

Според вас размина ли се кризата или ще има още сътресения?

Ако КТБ оцелее, банковата криза ще се размине, защото между криза и криза има разлика. Има кризи вследствие на пагубни резултати. Има кризи, които са умишлени и тази с КТБ е именно такава.

Ако не оцелее, какво очаквате да се случи?

За да бъда реален и такъв, какъвто съм бил винаги, едва ли моята компетентност и образование, получено в Националната спортна академия, ще помогне да кажа какво може да се случи, ако бъде срутена КТБ. Поканен съм от КТБ alive, поканен съм и от групата на г-н Вежди Рашидов да стана част от тях. Аз съм готов с цялата си отговорност и съзнание в интерес на българския народ да защитя една позиция и тя е много елементарна – да се даде шанс на Цветан Василев да влезе в България не като престъпник. Да бъде полезен за това банката да бъде оздравена, умишлено разболяната негова банка. Ако прокуратурата и съдът докажат неговата вина, нека той да отиде там, където му е мястото. Но му дайте шанс, без да бъде унижаван. Нормално е човек, който не се чувства престъпник и който смята че доста е направил за икономиката на България, да има достойнство и чест и да не желае да минава по този път. Белезници се слагат на престъпник, не на човек, който със своето поведение е доказал, че не е такъв. Това е моето мнение.

Аз съм един от тези хора, които гледат с надежда, и те като мен чакат утрешния ден и някаква нова информация. Но нали разбирате, че всеки ден, в който тази банка не работи, тя се срутва. На 1 октомври и най-гениалният банкер на света  да дойде, няма да може да направи нищо. Затова казвам, че спасяването на банката трябва да бъде държавен приоритет. Няма да бъде спасен Цветан Василев и няма да бъде спасена КТБ. Ще бъдат спасени 500 000 души.

#Тити Папазов #КТБ #Цветан Василев #Иван Искров #Орешарски #Цацаров #Чобанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »