Приоритет: Удължаване срока на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Приоритет: Удължаване срока на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“
„Един от приоритетите, върху който работим, е удължаване на срока на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, заяви служебният енергиен министър Васил Щонов. Снимка: bnr.bg
A A+ A++ A

„Един от приоритетите, върху който работим, е удължаване на срока на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ заяви служебният енергиен министър Васил Щонов на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Според нас и според мен лично най-важната задача в момента пред българската енергетика е удължаването на срока на тези блокове“, допълни Щонов.
Министърът посочи, че лицензът на 5 блок изтича в края на 2017 г., а на 6 блок – в края на 2019 г. „Направен е план, който се състои от две части. Едното е оценка на състоянието на корпусите“, обясни Щонов и посочи, че тази оценка е много важна, защото колкото е по-безпристрастна и по-точна, толкова по-малко елементи ще бъдат заменяни.

Щонов добави, че втората фаза в работата им е подменянето на тръби и кранове, технически детайли. „Получаваме уверения, че лицензът ще бъде продължен навреме. „Това, което се говори в момента, е за 20 г., което според българското законодателство ще бъде десет плюс десет и на всеки десет години ще трябва пак да се лицензира“, каза още министърът.

#Васил Щонов #Щонов #министър #АЕЦ „Козлодуй”

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"