Влизаме с „Българска рапсодия“ в състезанието за „Оскар“

Влизаме с „Българска рапсодия“ в състезанието за „Оскар“
A A+ A++ A

Националният съвет за кино, в ролята си на комисия за определянето на български филм за участие в надпреварата за 87-ите награди „Оскар“ за чуждоезичен филм на Американската филмова академия, избра това да бъде филмът „Българска рапсодия“ на режисьора Иван Ничев.

Българо-израелската продукция е последният филм от трилогията на режисьора Иван Ничев, („Пътуване към Йерусалим“, 2003, и „След края на света“, 1999), посветена на спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Филмът разказва за срещата на двама младежи, Мони и Жожо, със 17-годишната Шели и приятелството им e поставено на изпитание, защото и двамата се влюбват в красивото момиче, докато навън бушува война. Годината е 1943 година. По времето, когато тримата се запознават, България ще трябва да изпълни заповедта на хитлеристите за депортиране на евреите. Товарните влакове с 11 343 евреи от Македония и Тракия кръстосват България. В съдбите на тримата младежи се оглежда животът в България и на балканските евреи по време на Втората световна война, белязан от болката и ужаса на това време.

Във филма участват Мони Мошонов, Татяна Лолова, Димитър Рачков, Алекс Ански, Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стефан Попов, Елиза Токева, Васил Михайлов, Стоян Алексиев, Ернестина Шинова, Рени Врангова, Любомир Ковачев, Сава Драгунчев, Божидар Костадинов.

Филмът е копродукция на „Синепаз“ - Нисим Леви, „Юнайтед Кинг филмс“ - Моше Едри, Леон Едри и Шаул Шърцер, „Синисима“, „Синема проджект - Фондация Рабинович“ и е подкрепен от Националния филмов център, Българска национална телевизия, „Ню Бояна филм студиос“.

Първите два филма от трилогията - „След края на света“ и „Пътуване към Йерусалим“, участваха в над сто международни фестивала, бяха номинирани от България за чуждестранен „Оскар“, показвани са в редица чужди телевизии, за тях са писани рецензии в прочути списания като Variety и Screen International, отбелязва критиката.

Последната лента от триптиха е своеобразна кулминация, преклонение пред подвига на българския народ за спасението на около 50 хиляди евреи.

В основата на сюжета на „Българска рапсодия“ е любовна история – за мечтателката Шели и две момчета, лудо влюбени в нея: художника Мони и Жожо, музикант от еврейския квартал в София. „Това са трима юноши в най-хубавата възраст – на първата любов, ревност, копнежи. Но разбира се, всичко това се разиграва на фона на съдбата на евреите през Втората световна война“ – уточнява Иван Ничев.

#кино #Оскар #Иван Ничев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"