Трета жертва в Бургас, ден на траур в понеделник

Трета жертва в Бургас, ден на траур в понеделник
A A+ A++ A

Община Бургас обяви понеделник за ден на траур в памет на жертвите на потопа в Бургас.

Недялка Толева /69 г./ и Камелия Желязкова /21 г./ са пътували по главния път Созопол – Бургас, когато автомобилите им са били залети от огромно количество вода в резултат на проливния дъжд.

Толева беше намерена сутринта удавена в автомобила си в района на местността Отманли. Тя е била затисната в купето, съпругът й е бил спасен от присъствали на инцидента.

Няколко часа продължи издирването на обявената в неизвестност Камелия Желязкова, чиято кола бе открита празна. На спортна площадка край хижа "Странджа" полицаи откриха тялото й.

В ранния следобед спасителните екипи откриха тялото на трета жертва на наводненията – мъж на 27 години, обитавал каравана край село Ново Паничарево. Мъжът, чието име засега не се съобщава, е бил пастир и е издирван по сигнал на работодателя му.  По първоначални данни той се е удавил в придошлата река Ропотамо. 

Над 500 са постъпилите сигнали в оперативния център на пожарната служба в Бургас за спасителни и отводнителни операции. В рибарско селище Отманли са освободени закъсали автомобили и е отводнен участък от пътното плътно. Предстои закъсалите превозни средства да се изтеглят, за да се нормализира трафика.

Бедствено положение е обявено на територията на общините Приморско, Опан, Гълъбово и Раднево

За по-малко от 24 часа са се излели 176 л на кв. м.  От водната стихия около 2 часа след полунощ на главния път са се преобърнали още няколко автомобила.

Двама мъже – Николай Кирилов и Николай Градев са спасили няколко човешки живота, като са изваждали давещи се хора от потопените автомобили. Кметът на Бургас Димитър Николов ще ги предложи за награда пред Общински съвет.

Планираните спортни и културни събития в събота и неделя в Бургас ще започват с минута мълчание. Община Бургас отменя събитията в понеделник, а флаговете на пл. “Атанас Сиреков”, както и на входовете на града ще бъдат спуснати наполовина.

Кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Павел Маринов и вътрешният министър Йордан Бакалов изказаха своите съболезнования на семействата и близките на загиналите жени.

Издирват още двама спасители - да им благодарят

Николай Кирилов и Николай Градев, които са вадили закъсали хора от залетите коли, казват, че други двама млади мъже са спасили още повече човешки животи, съобщават от община Бургас.

Те обаче са неизвестни към този момент. Кметът Димитър Николов ги призовава да се свържат с пресцентъра на общината, защото им дължи благодарност и добрият граждански пример не трябва да остане анонимен.

Те могат да влязат в контакт с община Бургас чрез съобщение до електронна поща: media@burgas.bg или по денонощния телефон на дежурните: 056 / 907 218.

Приключи операцията за изтеглянето на 6-те коли, паднали в дерето край пътя. Близо 50 рибарски лодки са потопени в селището Ченгене скеле. 75 рибарски хижи са наводнени. Остава и бедственото положение в община Приморско.

6 зони община Раднево са в кризисно състояние, а щабът е поискал съдействието на военните за спасяването на бедстващи хора. От Напоителни системи са поискали спирането на водоподаването от язовир "Копринка". Екипи на "Гражданска защита" са вадили хора от вода над 2 м.

Бедствено положение е обявено също така в Димитровград, Симеоновград и Харманли. Ситуацията в Димитровград е критична. Жителите са евакуирани заради скъсаната язовирна стена. Нивото на р. Марица се покачва значително.


#Бургас #потоп #жертви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници