Или Бузлуджа, или…

Или Бузлуджа, или…
Снимка: www.panoramio.com
A A+ A++ A

Призовават за възстановяване на дом-паметника на Бузлуджа. Няколко милиона ще са необходими само, за да се възстанови, първо покривът, който е пробит и водата се стича свободно в залата.

Питаме, защо, след като няколко пъти предлагат на левицата да получи паметника на Бузлуджа и да се грижи за него, тя не го иска? От една страна, се разграничават от БКП и явно имат основание, от друга – Михаил Миков празнува 9 септември…! Никой обаче, очевидно не се грижи за този паметник. Дали има нужда от него, или не, това е отделен въпрос.

В същото време един национален паметник на културата като Маломаловския манастир, само на около 50-60 км. от София се руши, буквално се разпада! Тук са необходими далеч по-малко средства, не за да се възстанови, а за да се СПАСИ. Един ламаринен навес струва не повече от 500-600 лв., с труда, а една дограма за южната страна на църквата е не повече от 50-тина лв.

Средствата за довършване ремонта на така нареченото Банско крило на българския манастир на Атон, също не достигат. Тези пари не могат да бъдат намерени, но…се търсят средства за възстановяването на един чисто идеологически паметник, който първо е на изключително трудно достъпно място, второ – изисква възстановяване и на инфраструктура, което коства допълнителни милиони и трето, този паметник вероятно има известно значение за една шепа хора, които са носталгично настроени към комунистическото минало на България, защото очевидно, дори БСП не го искат…!

В България се рушат стотици църкви и манастири, които са от Средновековието и малко по-късно, особено в така наречения Северозапад. Това са емблематични паметници на нашето минало, на културата ни, на изкуството на Югоизточна Европа. За тези паметници не се замисляме, а ако се замисляме, на практика почти нищо не правим, за да ги спасим.

Питаме, кому е нужен паметникът на Бузлуджа..? Ако на някого е нужен, нека да бъде така добър да даде средства, за да го възстановят.

Да се разрушава паметник, какъвто и да е той е престъпление, защото всеки паметник е лице на една епоха. Да се оставят на саморазрушение десетки и стотици национални културни паметници и духовни средища, вече не е престъпление, това е истинско национално предателство.

#паметник #Бузлуджа #България #Средновековието #престъпление #предателство #спаси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »