Бананите пазят от инсулти

Бананите пазят от инсулти
A A+ A++ A

Жените в менопауза трябва да консумират банани, защото те намаляват риска от инсулт. В продължение на 11 години учените проучвали 90 137 жени на възраст от 50 до 79 години, интересувайки се от влиянието на калия върху продължителността на живота, мозъчните заболявания и тяхното предотвратяване.

Известно е, че бананите са богати на калий. Те могат да намалят риска от инсулт с една четвърт. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва жените да консумират дневно по 3510 милиграма калий, като един банан съдържа 430 милиграма.

Средната консумация на калии при жените, участвали в прочуването, не бил препоръчваният от СЗО таван, но все пак била висока - 2 611 грама дневно. Онези от тях, които поемали най-много калий, имали 12 процента по-малко инсулти и 16 на сто по-малко исхемични инсулти в сравнение с жените, консумирали най-малко калий.

Сред жените, които нямали високо кръвно и поемали най-много калий, рискът от исхемичен инсулт бил с 27 процента по-малък, а от всички видове инсулт – с 21 на сто. Освен това преждевременната смърт застигала с 10 на сто по-малко жените от групата на активно консумиращи калий.

Следва обаче една интересна закономерност. Жените с високо кръвно, които поемали най-много калий, били с намален риск от смъртност. Калият обаче изобщо не намалявал риска от инсулта. 

Освен бананите богати на калий са картофът и белият фасул. Следва обаче да се помни, че излишъкът от калий е опасен за сърцето.

#здраве #жени #банани #инсулт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"