50 хил. лв. ли струва България пред света...?

50 хил. лв. ли струва България пред света...?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Увеличават бюджета на Президента на Република България. Новината светкавично обиколи медиите и създаде нещо като информационно цунами. Президентът получава близо 1 млн. лв. повече само до края на годината, „крещят“ част от заглавията, а истината всъщност е като онзи лаф, дето не били компютри, а компоти...

Всъщност една съвършено проста математика показва, че предишният парламент намали бюджета на президента със 700 хил. лв. Сега му увеличават бюджета с точно 980 хил. лв., което прави реално увеличение от 280 хил. лв. На въпроса, защо се налага това увеличение, можем да отговорим също толкова лесно. Президентът се „сдоби“ с нови отговорности, представи Баългария в Уелс, на срещата на върха на НАТО, както и на срещата на върха в Брюксел. Назначи и служебно правителство, тоест отговорностите му се удвоиха, защото в момента той е единствената официална, представителна държавна власт в България, при положение че нямаме избран парламент, нямаме и излъчено от Народното събрание правителство.

Е, след като президентът, не като личност, а като институция в момента олицетворява държавността, не е ли важно за нас да го снабдим с достатъчно възможности именно да представлява държавата...?! Това обаче, освен всичко останало, струва и пари, защото пътуванията извън страната, които са наложителни, се плащат.

Има и още нещо. Някак се фиксирахме върху бюджета на президента, а като че ли не обърнахме внимание, че всъщност се увеличава бюджетът и на СЕМ, и на БНТ. Съветът за електронни медии получи 105 хил. лв. за издръжка и осъществяване на мониторинг на дейността на доставчиците на медийни услуги. БНТ пък получава допълнителни 5 млн. лв. за заплащане на електронни съобщителни услуги за разпространение на тв програми.

От увеличението на бюджета на президента, от 980 хил. лв., което всъщност е 280 хил. лв., 179 хил. лв. са предназначени за разходи за персонал. Остават 101 хил. лв. С този остатък ще се финансира международната програма на президента и вицепрезидента до края на настоящата календарна година. Като ги разделим съвсем условно на две половини,остават по 50,5 хил. лв.

Това наистина не са малко пари, но не са и толкова много, когато говорим за държавни отговорности и за президента на страната. Ако сме стигнали дотам, до едни 50 хил. лв., при това за представянето ни пред света, що за хора и що за държава сме ...!?

#Плевнелиев #президент #институция #бюджет #Уелс #НАТО #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »