Нови протести срещу добива на шистов и въглищен газ

Нови протести срещу добива на шистов и въглищен газ
Снимка: alumen67.blog.bg
A A+ A++ A

Природозащитници огранизират протест пред сградата на областната управа в Стара Загора в неделя срещу решението на служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова за проучване и добив на шистов и въглищен газ в Добруджа. Събитието се организира във Фейсбук.

„Най-красивата част на Добруджа - Шабла, Каварна и Балчик, е застрашена от подземно изгаряне на въглищни пластове, намиращи се под водоносния хоризонт. Срокът за обжалване изтича на 10 септември. След това онези започват да взривяват утробата на Добруджа. Временният екоминистър Светлана Жекова е решила да плюе на здравето, поминъка и хляба на всички българи, издавайки Решение номер 28, с което се дава де факто разрешение на „Парк Плейс Енерджи Корп“ да извърши проучванията в Блок 1-11 „Вранино“, заявиха организаторите. /http://www.moew.government.bg/files/file/Nature/Natura%202000/Reshenia_2014/Reshenie_28-OC_2014.pdf"/

Според природозащитниците въглищното възпламеняване - известно извън новините като „адът на земята“ - е изключително опасен метод за добив на нискокалоричен газ от въглищните подземни слоеве. Сравнява се единствено с шистовия газ по поражения. В Щатите, в градчето Централия, след единствен опит вече 50 години не могат да потушат огъня под земята. Последиците са: хората бягат, градчето умира, природата е опустошена.

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че са внесли още едно условие за Блок 1-11 „Вранино“ във връзка с проучванията за нефт и природен газ. Допълнителното условие е за по-голяма сигурност на гражданите. Забранява се хидравличното разбиване на земните пластове, или т.нар. фракинг. Допълнителните задължения са внесени в документа по предложение на политическа партия „Зелените“, след като се срещнали с министър Жекова миналата седмица.

През 2012 година Народното събрание наложи мораториум върху такъв вид проучвания, което автоматично го прави неконвенционален  метод. 

Природозащитните се опасяват, че екоминистерството ни най-малко не е забранило добива на въглищен газ от „Вранино“ - просто е уведомило фирмата изпълнител да спазва меморандума за добив на шистов газ.

„Моля ви, приятели и българи, не вярвайте да тази лисица в овча кожа - добивът ще си продължи, ако не го спрем ние. Ще декларират, че ще добиват по конвенционални методи, а ние ще се молим продажният държавен контролен орган да ги санкционира, ако направят нарушение!“, пише Рени Калчева.

В събота над тридесетина мотористи се събраха пред Катедралния храм във Варна на протест срещу проучванията и добива на шистов и въглищен газ в България. Демонстрацията подкрепиха и граждани, оборудвани с плакати в защита на житницата на България – Добруджа, както и родители с деца. Варненци предлагат още да бъде създаден надпартиен екологичен съвет от независими експерти и граждани от засегнатите райони, чието становище да се взема предвид при подобни решения.

Над 300 еколози и защитници на природата се събраха в неделя на протест пред Министерството на околната среда и водите в столицата с основен лозунг: „Народът казва НЕ на въглищния и шистов газ“.

Протести се проведоха и в Бургас и Пазарджик.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници