Стрелецът от Лясковец съди България в Страсбург

Стрелецът от Лясковец съди България в Страсбург
Петко Петков съди България в Страсбург. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стрелецът от Лясковец, убил командоса Емил Шарков, завежда дело срещу България в Евросъда. Петко Петков и майка му Стефанка в петък подадоха жалба от пловдивската асоциация за европейска интеграция и права на човека. 

„Операцията на спецподразделенията на МВР е била „силовашка“ и неадекватно подготвена. По тази причина е убит командос, други трима негови колеги са ранени, а Петков и майка му са можели да загубят живота си“, категоричен е шефът на асоциацията адвокат Михаил Екимджиев. Според него при щурма на баретите са били нарушени член 2 и 3 от Европейската конвенция, касаещи правото на живот и забраната за нечовешко и унизително третиране на личността.

Екимджиев посочи, че още през 2012 г. е имало данни за агресивно поведение от страна на 53-годишния мъж и за притежаваното от него оръжие, чието разрешително е изтекло. Същата година полицията е планирала акция срещу Петков, но тогавашният главен секретар на МВР Калин Георгиев я е отменил заради съществуващ висок риск.

„Баталната сцена в Лясковец можеше да бъде избегната, ако в дългия период преди нея компетентните органи бяха разработили стратегия за обезвреждането на Петков“, смята адвокат Екимджиев.

Припомняме, че само преди месец стана ясно, че стрелецът от Лясковец е вменяем и няма психични отклонения, което означава, че носи наказателна отговорност. 

#Петко Петков #Лясковец #Емил Шарков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"