Брюксел покрива 6% от щетите при наводненията

Брюксел покрива 6% от щетите при наводненията
A A+ A++ A

България ще получи 6% от стойността на щетите от наводненията като помощ от Брюксел, съобщи в предаването "Седмицата" на Дарик вицепремиерът и министър по управление на европейските фондове Илияна Цанова.

По думите ѝ все още в апликационната форма не е включено искане и за щетите в Мизия, защото те още не са оценени.

"Апликационната форма е на стойност 302 млн. евро. Тъй като има процедура, трябва да се направи оценка на щетите, тогава да се види дали влизат в едни определени прагове и тогава да се направи апликационната форма.

Сумата от 300 млн. е цялата сума на щетите. Ние ще получим около 6% от тази сума като компенсация от Фонд "Солидарност". Надяваме се това да стане в следващите 3 месеца", обясни Цанова.

Според нея политическите коментари дали постигнатото при последното ѝ посещение в Брюксел е "провал" или "успех" не могат да бъдат оборени с експертни аргументи, но времето ще покаже истината.

Работи се по възстановяване на плащанията по спрените оперативни програми, допълни Цанова.

"По принцип разходите за плащане на изпълнението на оперативните програми са заложени в държавния бюджет от началото на тази година. Очакванията са обаче, че и приходи от ЕК ще идват, така че ние да останем само с нашето самоучастие.

Това, което се случи - спирайки плащанията, останахме в ситуация, в която не можем да извършваме реално плащания по системата. Задължени сме по бюджет да осигурим това финансиране, така че да можем да плащаме, да обработваме документацията.

Това е национално отговорно решение и за мен беше огромна грешка, че въобще спряха тези плащания през февруари. Ако те не бяха спрени, нямаше да сме в тази ситуация на риск от загуба на средства и основната причина за това са спрените плащания".

#Щетите #наводненията #Брюксел #Илияна Цанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"