Кризисно съвещание в Лондон заради екзекутирания британец

Кризисно съвещание в Лондон заради екзекутирания британец
Снимка: Би Би Си
A A+ A++ A

Британският премиер Дейвид Камерън събира на кризисно съвещание комитета за извънредни ситуации "Кобра" заради разпространен през нощта видеозапис от групировката "Ислямска държава", за който се твърди, че показва убийството на британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс, предаде Би Би Си.

Терористичната организация „Ислямска държава” обезглави 44-годишния британец Дейвид Хейнс. Това се вижда от видеозапис, който започва с текст: „Послание за съюзниците на Америка” и кадри как Дейвид Камерън говори за сътрудничество с иракското правителство и кюрдските милиции в борбата им с „Ислямската държава”.

Камерън ще направи обобщение на ситуацията и ще изложи възможните ходове на британското правителство след обезглавяването на Хейнс. Миналата седмица той заяви, че не изключва нищо, включително и въздушни удари, що се отнася до мерки за справяне с екстремистката групировка "Ислямска държава". Камерън обяви още, че властите в Лондон обмислят да изпратят оръжия на кюрдите в Северен Ирак, както и да им осигурят обучения, за да подпомогнат борбата с екстремистите от "Ислямска държава".

В последното си видео с екзекуцията на американския журналист Стивън Сотлоф "Ислямска държава" заплаши да убие и британския заложник, ако въздушните удари на САЩ по цели в Ирак не бъдат прекратени. В излъчения от екстремистите видеозапис с продължителност 2 минути и 27 секунди, джихадистката групировка заплашва да убие друг британец, показан в края на видеото. Автентичността на видеото се проверява.

Това е третата екзекуция от този тип, извършена от джихадистите за един месец – след убийството на двама американски журналисти Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф - също пленени в Сирия.

#Дейвид Хейнс #Дейвид Камерън #Камерън #ислямска държава #САЩ #заложници #Ирак #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"