Екзекуторите на Хейнс не са мюсюлмани - те са чудовища, каза Камерън

Екзекуторите на Хейнс не са мюсюлмани - те са чудовища, каза Камерън
Британският премиер Дейвид Камерън нарече убития от ислямисти Дейвид Хейнс "британски герой"
A A+ A++ A

Великобритания ще открие екзекуторите на британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс, заяви британският премиер Дейвид Камерън след заседание на правителствения кризисен комитет "Кобра", предаде BBC.

Ще бъдат предприети "всички необходими мерки", за да се запази безопасността в страната, увери премиерът.

Камерън нарече  хуманитарния работник Дейвид Хейнс "британски герой" и увери, че убийците му ще бъдат преследвани.

Великобритания трябва да се изправи и в крайна сметка да унищожи заплахата от ИС по един "спокойна, уубедителен" начин, каза британският премиер.

Бойците на ИС "не са мюсюлмани, те са чудовища", добави той.

44-годишният Хейнс е заловен в Сирия през 2013 г. Той е бил държан в плен от бунтовниците на "Ислямска държава, които вече убиха двама пленници от САЩ.

Видеото с неговото обезглавяване бе излъчено в събота вечер. Маскиран джихадист, който изглежда има британски акцент, е на снимката до пленника с нож в ръка.

В изявление след среща на "Кобра" Камерън заяви: "Ние ще направим всичко по силите ни, за да преследваме тези убийци и гарантирам, че те ще бъдат изправени пред правосъдието, колкото и време да е необходимо за това."

"Дейвид Хейнс е британски герой. Фактът, че хуманитарен работник е бил отвлечен, държан в плен и убит жестоко от Ислямска държава е показателен за цялата групировка. Те избиват хиляди хора, мюсюлмани, християни, малциствени групи из Ирак и Сирия. Твърдят, че правят това в името на исляма. Това е лъжа. Исляма е религия на мира. Те не са мюсюлмани, те са чудовища", заяви Дейвид Камерън.

Страната е "отвратена", че един британец може да е извършител на това достойно за презрение убийство, посочи Камерън.

"Ние не можем просто да подминем този акт, ако искаме тази страна да остане безопасна", каза той.

Междувременно Лондон потвърди автентичността на видеозаписа с обезглавяването на британски хуманитарен работник Дейвид Хейнс, извършено от бойци на „Ислямска държава”.

„Всички знаци сочат, че видеото е автентично, нямаме причини да смятаме, че не е”, каза говорител на външното министерство на Великобритания.


Дейвид Хейнс е служил 12 години в Кралските военновъздушни сили, работил е за различни хуманитарни организации в някои от най-опасните места по света, започвайки от 1999 г., когато е помагал на бежанци в бивша Югославия.

#Великобритания #премиер #Кобра #Дейвид Камерън #екзекутиран #Дейвид Хейнс #ИД #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"