На 15 септември - код оранжев за Северозапада

На 15 септември - код оранжев за Северозапада
A A+ A++ A

Динамичната метеорологична обстановка създава риск от локални, внезапни наводнения, предупреждават от Министерство на околната среда и водите.

По данни и прогнози на Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ), през нощта в Западна България, а утре и в Централна, ще има валежи. В четири области за 15 септември е обявен оранжев код за дъжд, а в седем – жълт код. В Северозападна България валежите те ще достигнат и до 30-50 л/кв.м, а в останалите райони от Западна България - между 20 и 35 л/кв.м.

Във вторник валежи ще има в цялата страна, на по-малко места и с по-слаба интензивност ще са в Североизточните райони. Сумарните очаквани количества са между 15 и 25 л/кв.м, като на места в Централна и Западна България може да достигнат и до около 50 л/кв.м.

През нощта срещу 15-ти и през целия ден ще вали дъжд, с очаквани количества между 30 и 50 л/кв.м. В областите Видин, Монтана, Враца и София - област е обявен оранжев код за дъжд. Валежите ще продължат и през следващото денонощие.

Времето е опасно, предупреждават синоптиците. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

В други седем области за утре е обявен жълт код за дъжд - Плевен, Ловеч, Пловдив, София – град, Пазарджик, Кюстендил и Перник. Очакват се количества 20-35 л/кв.м. Валежите ще продължат и през следващото денонощие. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Още днес след обяд - 14 септември, ще започне повишение на речните нива в Западна България. През нощта срещу понеделник, както и утре през деня се очаква увеличение на речния отток в Западна и Централна България, като по-съществено ще се повишават нивата на реките предимно в Северозападна България.

Във вторник ще се запази тенденцията към повишение на речните нива в цялата страна, като значителни ще бъдат те на отделни места в Централна и Западна България.

За периода 15 – 17 септември значително ще се повишават нивата на реките в западната част на Дунавския водосбор (между реките Тимок и Осъм), горното течение на р. Марица и съответните притоци, басейните на реките Места и Струма.

#дъжд #речните нива #наводнения #НИМХ #Министерството на околната среда и водите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »