Касим Дал: В Реформаторския блок няма разделение, отборът е един

Касим Дал: В Реформаторския блок няма разделение, отборът е един
A A+ A++ A

В Реформаторския блок (РБ) няма разделение, няма отбори. Има един отбор, който се представлява от всички лидери. Така коментира вчерашния отказ от избор на лидер на формацията Касим Дал, един от коалиционните партньори в блока.

На конгреса в неделя не е избран лидер, защото не е имало консенсус, обясни Дал в предаването „Здравей, България“ по Нова ТВ.

Няма никакъв скандал, увери бившият втори в ДПС. Всички партии се разбрахме, че сега, по време на кампания, не трябва да избираме председател. Открихме нашата кампания и продължаваме напред, каза Дал.

В предаването се включи и Найден Зеленогорски, организационен секретар на РБ и зам.-председател на една от партиите в него – „България на гражданите“. Ние твърдим, че съюзен конгрес трябва да има, но преди това трябва да има промяна в Учредителното споразумение, която да покаже каква ще е ролята на председателя. За нас единството на блока и максимално доброто представяне на изборите са най-важното, каза той.

Дал посочи, че голям проблем е датата на изборите – 5 октомври, когато е вторият ден на Курбан Байряма. Този ден за мюсюлманите е свещен и на него не трябва да има избори. За съжаление, това стана под натиска на ДПС. Но и ГЕРБ, и БСП, и „Атака“, и „България без цензура“ имат пръст в избирането на тази дата, каза Дал.

Броят на изборните секции в Турция не е „огромен“ – преди беше 126 или 129, сега е 136, посочи Дал.

За срещата между Реджеп Тайип Ердоган и Лютви Местан той коментира, че е съвсем нормално избран директно от народа президент на Турция, който е регионален фактор, да има такава среща. Според него не става въпрос за легитимиране пред българските изселници.

Всички знаят, че ДПС чака такава среща около 5 г., каза Дал. Ако има нещо обезпокоително, то е мястото и времето, смята той предвид започналата предизборна кампания.

Запитан дали е знаел, че е подслушван и следен във връзка със сигнал за заплаха за живота на депутата от ДПС Делян Пеевски, Дал отговори: „Това е факт - и външно следене, и подслушване. За съжаление, това е бил сигналът – че представлявам заплаха за Пеевски“. Според него следенето му започнало веднага след изборите и продължило близо година.

#Касим Дал #Реформаторския блок #ДПС #Ердоган #Пеевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"