Родителски кордон пред селско школо спира деца на бежанци

Родителски кордон пред селско школо спира деца на бежанци
A A+ A++ A

Жители на село Калище в община Ковачевци се вдигнаха на бунт срещу това децата им да учат заедно с деца бежанци, съобщи Нова телевизия.

Вместо празник в първия учебен ден в основното училище в Калище има протест. Там учат 18 деца от околните девет села.

„За пореден път Държавната агенция за бежанци и МОН ни поднесоха сюрприз“, коментира кметът на общината Васил Станимиров. Той обясни, че са били заплашени, че ако откажат да запишат 10-те деца, ще им бъдат наложени санкции и ще им бъде отнет автобусът, с който извозват учениците.

„Опитват се да ни рекетират. Разбрахме и че полицията ще ескортира децата бежанци“, допълни кметът. Проблемът според него е, че това не са бежанци. „Това са чужденци, търсещи защита, на които е отказана защита – сомалийци и афганистанци“, казва той.

Родителите научили, че в лагера на бежанците е имало случай на болен от малария. Страхуват се и от други зарази. Те негодуват, че последни са научили новината, че децата им ще учат с бежанци.

На въпрос дали ако децата бъдат прегледани и се установи, че са здрави, ще ги приемат, родителите изместиха въпроса върху учебния процес и как той ще повлияе върху техните деца. Ако родителите отпишат децата си, училището най-вероятно ще затвори врати.

Жителите на селото са недоволни, че децата не знаят български. Директорката на училището Виолета Михайлова каза, че ще изпълни решението, но учителите не са готови да обучават деца, които не са минали курса по български език.

Лазар Додев от просветното министерство опроверга тази информация и посочи, че децата са преминали шестмесечен курс по езика.

По думите на Анна Андреева от „Агенция по бежанците“ присъствието на децата от приемателния център ще помогне училището в Калище да не бъде закрито. „Не мога да повярвам на това, което чувам“, коментира тя и допълни, че е разтревожена, че в едно малко село, където има толкова малко ученици, децата бежанци няма да бъдат допуснати в училище.

#училище #деца #бежанци #Калище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »