„Ислямска държава“ прави по 3 милиона долара на ден

„Ислямска държава“ прави по 3 милиона долара на ден
Терористичната групировка „Ислямска държава“ е най-богатата. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Терористичната групировка „Ислямска държава“ се оказа най-богатата в историята на света. Организацията, завзела значителни територии в Сирия и Ирак, печели всеки ден от продажбата на петрол над 3 милиона долара.

Джихадистите от ИД контролират 11 петролни находища на територията на Сирия и Ирак. Добиваният там петрол се продава на черно на пазарите в Йордания, Турция и Ирак. Цената се колебае между 25 и 60 долара за барел, докато пазарната цена на „черното злато“ е над 100 долара за барел, посочва Асошиейтед прес.

Също така „Ислямска държава“ печели доста и от грабежи, търговия с хора и взeмане на заложници с цел получаване на откуп.

Междувременно на 15 септември във френската столица Париж се открива международна конференция за сигурността в Ирак и борбата срещу „Ислямска държава“. Форумът с участието на около 20 страни ще бъде открит с реч на френския президент Франсоа Оланд. Ще присъстват държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Конференцията ще даде възможност на всяка страна да уточни какво може или иска да направи, но няма да бъде съобщено кой ще нанася удари, къде и в какъв момент. Около 40 страни, включително 10 арабски държави, са изразили готовност да се включат в международна коалиция, сражаваща се срещу екстремистката групировка.

#ислямска държава #Франсоа Оланд #Франция #Париж #Ирак #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »