Франция изпраща изтребители „Рафал“ на разузнанавателни полети над Ирак

Франция изпраща изтребители „Рафал“ на разузнанавателни полети над Ирак
A A+ A++ A

Франция се присъедини към Великобритания в извършването на разузнавателни полети в подкрепа на американската въздушна операция срещу джихадистите в Ирак.

Информацията бе потвърдена от френския министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, който е на визита в Обединените арабски емирства. Той обяви, че първите полети на военни разузнавателни самолети към Ирак ще бъдат извършени още в понеделник.

Министърът бе на посещение в базата в Ал Дарфа, където са събрани около 200 френски военнослужещи, включително пилоти на изтребители „Рафал“.

Посещението на Льо Дриан в базата става в момент, когато Париж се готви да бъде домакин на международна конференция за борбата срещу джихадистите на „Ислямска държава“, които завзеха области в Ирак и съседна Сирия.

Конференцията стана още по-наложителна след обезглавяването на трети западен заложник, британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс, в събота, отбелязват агенциите.

Великобритания вече извършва разузнавателни полети над Ирак в подкрепа на САЩ от базата си в Кипър, но до момента се въздържа от нанасянето на въздушни удари срещу мишени на джихадистите.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че „няма време за губене“ в борбата срещу „Ислямска държава“ и призова за обща подкрепа за умерените бунтовници в Сирия.

Той говори на откриването на международна конференция в Париж с участието на САЩ и още 30 страни, на която ще бъдат обсъдени стъпките за борба с джихадистите в Ирак.

Според Оланд „Ислямска държава“ е глобална заплаха, която се нуждае от глобален отговор. „Няма време за губене“, каза френският президент. „ИД оперира не само в Ирак, но също и в Сирия. По този начин те стават заплаха за целия свят и реакцията трябва да е глобална“, подчерта Оланд.

Той също така призова за пълна подкрепа за сирийската опозиция. „За Франция те са силите на демократичната опозиция. Те трябва да бъдат подкрепени с всички средства“, заяви Оланд.

Миналата седмица американският президент Барак Обама очерта стратегията на САЩ в борбата срещу екстремистите от ИД. Тя предвижда въздушни удари по позициите на ислямистите не само в Ирак, но също и в Сирия.

#Франция #изтребители #Оланд #ислямска държава #Сирия #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"