БНБ готова да подкрепи EPIC за КТБ

БНБ готова да подкрепи  EPIC за КТБ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българската народна банка обяви, че приветства усилията на EPIC, представляващ основните акционери на КТБ, за подпомагане на рекапитализирането на банката. БНБ изразява готовност да участва, в рамките на своите компетенции, в обсъждането на преструктурирането и оздравяването на групата на КТБ.

В понеделник изпълняващият длъжността подуправител, ръководещ управление „Банков надзор“, Нели Кордовска и главният юрист на БНБ Нина Стоянова изпратиха писмо до Петер Голдшейдер, управляващ съдружник в EPIC.

В писмото се заявява, че с цел бързо започване на разговорите, е необходимо EPIC незабавно да представи споразумение, удостоверяващо рамките на предоставените им правомощия и лицата, които са оторизирани да представляват, се посочва в писмото на БНБ.

Подчертава се също така, че в хода на разговорите е необходимо EPIC да предостави повече информация относно виждането за рекапитализиране на КТБ, включително конкретните финансови ангажименти, които лицата, представлявани от EPIC, са в състояние да поемат, както и начина и правните средства, чрез които да стане това. Уточнява се, че увеличаването на капитал, респ. прехвърлянето на акции в банка, се извършва при спазване на българското законодателство и съобразно изискванията на Закона за кредитните институции, Закона за мерките срещу изпирането на пари и др.

В тази връзка и с оглед на необходимостта от намиране на работещо решение за групата на КТБ в най-кратък срок се препоръчва EPIC възможно най-скоро да започне разговори с Министерството на финансите с оглед изясняване на реалните възможности и условия, при които биха могли да получат държавна подкрепа.

В писмото на БНБ се правят следните уточнения:

- Държавната помощ в държавите – членки на ЕС, се предоставя по ясни правила, които са част от европейската правна рамка. Трябва да се има предвид Съобщение на Европейската комисия относно прилагането от 1 август 2013 г. на правилата за държавните помощи към мерките за подкрепа на банки в контекста на финансовата криза (2013/C 216/01).

- Предоставянето на държавна помощ се разрешава индивидуално за всяка банка и само при наличие на условията за това съгласно европейското и българското законодателство.

В случай че не бъде получена държавна помощ от българското правителство, EPIC следва да информира БНБ по какъв начин ще бъде осигурена нужната ликвидност за възстановяване операциите на двете банки от групата на КТБ. Обръща се внимание, че към настоящия момент двете банки продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства за изплащане на задълженията към депозантите им, които са в размер на 6 227 млн. лева за КТБ и на 285 млн. лева за Търговска банка „Виктория“ ЕАД.

 

 

 

#EPIC #КТБ #БНБ #Нели Кордовска #Нина Стоянова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »