За първи път Микеланджело в България

За първи път Микеланджело в България
Снимка: osnusmaisbelosdomundo.blogspot.com
A A+ A++ A

За първи път в България пристигат творби на големия италиански ренесансов майстор Микеланджело Буонароти, по случай отбелязването на 450 години от смъртта му. Изложбата „Рисунки на Микеланджело от Каза Буонароти във Флоренция“ ще бъде открита на 18 септември от 18:30 часа в Националната художествена галерия.

Експозицията е с куратор д-р Пина Раджониери, директор на „Каза Буонароти“, а изложените произведения са четири оригинални рисунки, част от колекцията на къщата-музей.

На 19 септември ще се състои конференция, на която д-р Раджониери ще говори по темата „Лицето на Микеланджело“, кратка история на портретите на Микеланджело, илюстрирана от прекрасни диапозитиви, заедно с д-р Кирил Василев, главен уредник в Националния музей на българското изобразително изкуство, който ще говори по темата „Страшният съд на Микеланджело и естетиката на възвишеното“, както и Любен Домозетски, който ще се включи с доклад за „Изкуството на Микеланджело през погледа на Вазари“.

Изложбата ще бъде отворена до 15 декември 2014 г., придружена e от елегантен каталог и от няколко филма, посветени на Микеланджело, на творбите му и на „Каза Буонароти“.

#Микеланджело Буонароти #Микеланджело

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »