КЗП завежда колективни искове срещу трите мобилни оператори

КЗП завежда колективни искове срещу трите мобилни оператори
Снимка: www.on-parliament.com
A A+ A++ A

Комисията за защита на потребителите (КЗП) обяви, че е установила наличието на една и съща неравноправна клауза в общите условия на срочните договори за мобилни услуги и на трите телекома. Уговорката предвижда клиентите да заплатят прекомерно висока неустойка - всички месечни такси до изтичане срока на договора, в случай на прекратяването му по тяхно желание, независимо по каква причина.

Така например, когато потребителят пожелае да прекрати договора дори поради: лошо качество на услугите, неправилно или неточно изпълнение на договора от страна на доставчика, промяна на адреса за ползване на услугата и невъзможност от страна на телекома да я достави на новия адрес или при други, подобни на посочените дотук обективни обстоятелства, потребителят бива задължаван на базата на въпросната неравноправна клауза да заплати на оператора необосновано висока неустойка.

Така уговорената неустойка, включена в договорите на телекомите, е изцяло санкционна и излиза извън предвидените по закон присъщи функции на неустойката - обезпечителна, обезщетителна и санкционна, които трябва да са налице едновременно. Комисията е изпратила писма до трите мобилни оператора, с които им представя направените бележки и им дава препоръки за коригиране на цитираните неравноправни клаузи в определени срокове. Телекомите обаче не са се съобразили с препоръките, поради което КЗП завежда колективни искове срещу тях за прогласяване на въпросните клаузи за нищожни.

От GLOBUL заявиха, че до този момент компанията не разполага с исковата молба на КЗП и не може да коментира по същество мотивите на комисията. Телекомът допълва, че е в непрекъснат конструктивен диалог с КЗП и работи усилено по различни решения, които да удовлетворяват потребителите и комисията. Изразява се надежда, че много преди приключване на всички съдебни процедури ще се стигне до взаимно приемливо решение.

http://www.kzp.bg/index.php?mode=viewd&group_id=1&document_id=6850

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"