Правят соларни клетки по модел на будистките пеещи купи

Правят соларни клетки по модел на будистките пеещи купи
A A+ A++ A

Учен от Австралийския национален университет се е вдъхновил от формата и уникалния звук на пеещите купи на будистките монаси и е разработил нов вид слънчеви клетки, пише Gizmag.

По време на доктората си в Кеймбриджския университет Нираж Лал открил, че точно както купите създават резонанс на звуковите вълни, миниатюрни копия могат да взаимодействат със светлината по подобен начин. Това ражда идеята за соларни клетки, които са способни по-добре да улавят слънчевите лъчи.

Науката вече е доказала, че поведението на светлината е различно при наномащаби. Лал е възпроизвел формата на будистките купи в наномащаб и е създал устройство, способно да улавя по-голямо количество слънчева светлина и да я превръща в електричество.

„Съществуващите соларни панели губят голямо количество слънчева енергия, а това ги прави неефективни при генерирането на електричество“, казва Лал. „Но ако клетките са с форма на пеещи купи, светлината се отразява вътре в тях по-дълго.“

Ученият посочва, че при тестове в лабораторни условия изобретените от него нанокупички са четири пъти по-ефективни от соларните клетки, които се използват в момента.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »