Стачка: В мина „Черно море“ са без заплати от юни

Стачка: В мина „Черно море“ са без заплати от юни
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Миньорите от бургаската мина „Черно море“ започват от днес едночасови предупредителни стачни действия в началото на всяка смяна.

На 18 септември миньорите ще преминат в ефективна стачка под земята, ако дотогава не им бъдат изплатени заплатите и не бъдат решени проблемите в сектора, съобщиха от КТ „Подкрепа“.

Причината са натрупаните задължения към ЕВН и неизплатени заплати от юли. Въпреки поетите ангажименти от икономическото министерство и НЕК за нормализиране на разплащанията в системата на въгледобива, това досега не се е случило, съобщават от стачния комитет.  

130 лева аванс за юли са получили последно миньорите.
 
„Колегите бяха толерантни достатъчно дълго време и чакаха два месеца да им бъдат изплатени заплатите. На 10-и пратихме писмо до министъра на енергетиката, до изпълнителния директор на НЕК и знаете ли какво стана? Не получихме никакъв отговор. Протестът изцяло е насочен към НЕК“, обясни пред Нова тв председателят на синдиката на миньорите в мина „Черно море“ Ростислав Радуков.
 
Изпълнителният директор на мината каза, че подкрепя стачката на миньорите и че застава зад тях.
 
„Положението е много трудно. Не можем да си плащаме кредитите. Никой не дава вече пари назаем – няма роднини, няма приятели“, обясниха миньорите.
 
„Ако заплатите не бъдат изплатени в двудневен срок, всичко работници ще станат неконтролируеми. Влизат в мината в сряда вечерта и няма да излязат, докато НЕК не изплати задълженията си. Обидно е, че господата от НЕК се правят, че не ни чуват“, каза Ростислав Радуков.

Около 100 души от първата смяна днес влязоха в забоите с един час по-късно. Протестът е насочен единствено срещу енергийната компания, тъй като парите за рудника не се изплащат от там.

"Ние сме произвели въглища, дали сме ги на ТЕЦ Сливен, те са произвели електроенергия и са я предоставили на НЕК. А НЕК не плаща. Питайте тях колко дължат на хората. Те не са получавали заплати от два месеца", каза Радуков. Той заяви, че има цели семейства, които работят в мината и те нямат никакви доходи за това време.

Втората смяна също ще влезе в  мината с един час по-късно. Протестът ще бъде между 16 и 17 часа.. Mиньорите ще протестират отново утре по един час преди всяка смяна- от 8 до 9 и от 16 до 17 часа. В четвъртък се очаква нощната смяна да не излезе от рудника

#миньори #мина #Черно море #неизплатени заплати #стачка #Подкрепа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"