ЕК спря компенсациите за руското ембарго

ЕК спря компенсациите за руското ембарго
A A+ A++ A

Европейската комисия спира мярката „небране“ от Регламента за подпомагане на производители, ощетени от руското ембарго. Това съобщиха от Дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа“ към Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

От ЕК са уведомили МЗХ, че прилагането на мярката „небране“ с фиксиран срок 1 септември – 30 октомври може да не бъде одобрена за домати, сладки пиперки, краставици, корнишони и гъби.

Подозренията на Брюксел са, че преди прилагането на мярката от съответната площ вече е прибрана реколта.

Справките, които са изпратени в МЗХ на 10 септември, няма да тръгнат към Европейската комисия. На всички общински служби по земеделие е наредено да спрат приема на заявления по схемата. Приетите вече документи към справката от 10 септември да се съхранят, без да се анулират, но и без да се предават в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“, пише в извънредно писмо до всички областни дирекции на министерството в страната.

В него се казва още, че  заявленията по мярката за изтегляне на плодове и зеленчуци от пазара, които са за безвъзмездно предоставяне и за храна на животни, изпратени до 5 септември, имат зелен светофар. Това означава, че одобрените фермери вече могат да правят искания до съответната областна дирекция на ДФЗ, в които да посочат мястото и датата, на които заявените количества плодове и зеленчуци ще бъдат готови за проверка на изтеглянето, а при безвъзмездно предоставяне - и съответната организация.

Европа спира мярката поради изчерпване на финансовия ресурс. Общият бюджет на помощта за всички държави членки е  125 милиона евро за културите: домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде и сливи, и допълнителни 30 милиона за праскови и нектарини.

Решението на Брюксел е мотивирано от сериозни съмнения за валидността на предоставените данни от Полша, чиито производители поискали 87% от определените за целия ЕС средства.

Финансовата помощ, която е заявила страната ни, е за 1 385 000 евро. По мярка „изтегляне от пазара“ са заявени намерения за безплатно предоставяне на 903 тона зеленчуци и плодове и 10 383 тона за храна за животни. По мярка „небране“ са заявени площи с размер 115 хектара, от които няма да бъде прибрана продукция.

#Европейската комисия #ЕК #подпомагане #производители #ембарго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"