Русия се опасява, че Украйна ще създаде ядрена бомба

Русия се опасява, че Украйна ще създаде ядрена бомба
Южноукраиинската АЕЦ Снимка: atominfo.bg
A A+ A++ A

Руски експерти смятат, че Украйна може да създаде ядрена бомба за 10 години, пише „Известия“. 

Според специалистите в Украйна има големи находища на уран, енергийни блокове на АЕЦ и има възможност да обогатява ядрено гориво. Другото опасение на руснаците е, че там има и предприятия, които по време на Съветския съюз произвеждали балистични ракети. В Западна Украйна и в големи части на Източна има заводи, произвеждали ракети „Сатана“ (съветски стратегически ракетен комплекс трето поколение). Преди началото на бойните действия в Украйна тези заводи бяха консервирани, а цялата техническа документация, чертежи и технологии бе пренесена в Киев. 

„Заявлението на министъра на отбраната на Украйна Валерий Гелетей за възможността за връщането на Украйна на статута на ядрена държава и създаването на оръжие за масово поразяване е провокация, но към нея трябва да се отнася сериозно“, каза пред изданието зам.-председателят на комисията в Държавната дума по отбрана Франц Клинцевич. 

Депутатът подчерта, че ако украинците освободят няколко енергоблока и се заемат с решаването на тази задача, процесът ще отнеме доста време. Но за 10 години ще се справят с нея.

„Украйна е наследила от СССР значителен потенциал. Това са ядрени технологии, използвани за мирни цели и учени по ядрена физика. Не трябва да започват от нулата“, коментира руският военнен експерт Андрей Кленов.

Във вторник в Украйна главнокомандващият обединените въоръжени сили на НАТО Филип Бридлав обяви, че четири батальона руски войски са останали на границата с Украйна. Русия е изтеглила от територията на Украйна част от своите войски, но те са разположени до границата.

#Русия #Украйна #ядрена бомба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"