Лавров: НАТО подтиква Киев към силови действия

Лавров: НАТО подтиква Киев към силови действия
Сергей Лавров Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

НАТО фактически подтиква Киев към силово разрешаване на конфликта, заявява руският външен министър Сергей Лавров в интервю за испанския вестник „Ел Паис“.

„Днес Украйна е изправена пред дилемата дали да тръгне по пътя на мира и конструктивния диалог в обществото, или да предпочете авторитаризма и национал-радикалната диктатура. Решението трябва да бъде взето от Киев и украинското общество“, коментира Лавров.

Руският дипломат подчертава, че в Москва са убедени, че се е появил реален шанс за прекратяване на братоубийствената война в Украйна. За целта трябва, успоредно със запазването на примирието, час по-скоро да се пристъпи към съдържателен и открит вътрешноукраински диалог с участието на представители на всички региони и всички политически сили. 

Лавров каза също, че Русия е готова да си сътрудничи със западните партньори за преодоляване на кризата в Украйна. Според него това би било в интерес на всички.

На 5 септемри в Минск се състоя среща на контактната група за Украйна. В преговорите участваха специалният пратеник на президента Порошенко - Леонид Кучма, премиерът на самопровъзгласилата се Донбаска народна република Александър Захарченко, ръководителят на Луганската народна република Игор Плотницкий, посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов, както и представители на ОССЕ за решаване на кризата в Украйна. 

На срещата не бе постигнат особен напредък. Вицепремиерът на ДНР Андрей Пургин заяви, че област Донбас вече няма нищо общо с Украйна.

„Донбас се управлява по напълно автономен начин, тази територия вече няма нищо общо с Украйна“, съобщи Пургин, след като Киев прие закон, гарантиращ по-голяма автономия за областите Донецк и Луганск в Източна Украйна, контролирани от сепаратистите.

„Украйна е свободна да приема каквито си иска закони. Но не планираме никакви връзки от федерален тип с Украйна“, подчерта той.

Във въоръжения конфликт между проруските сепаратисти и украинските въоръжени сили за пет месеца загинаха над 2700 души, повечето от които цивилни.

#Сергей Лавров #Лавров #Русия #Украйна #НАТО #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"