Без прецедент: Премиерът се яви в съда като жалбоподател

Без прецедент: Премиерът се яви в съда като жалбоподател
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Безпрецедентно министър-председател се яви като жалбоподател в съдебната зала. Това стана на заседанието на Върховния административен съд по жалбата срещу бившия председател на Народното събрание Михаил Миков, който отказа да даде едномесечен срок на инициативния комитет, събирал подписите за референдум за изборното законодателство, за да отстранят допуснатите грешки, съобщи БНР.

Председател на инициативния комитет е настоящият премиер Георги Близнашки.

Делото беше отложено, след като Близнашки дойде заедно с 11 от 15-те членове на инициативния комитет, сред тях и заместник-министърът на културата Виктор Стоянов.

Очаквано, не дойде Михаил Миков

който с разпускането на Народното събрание вече е загубил статута си на парламентарен председател. Всъщност това се оказа и проблемът в 20-минутното заседание – че няма действащ ответник на тази жалба. Близнашки и останалите от комитета получиха едноседмичен срок, за да убедят съда, че делото може да продължи и след изборите, след конституирането на новото Народно събрание, и че наследникът на Михаил Миков може последователно да продължи да представлява ответника на това съдебно заседание.

Съдът едва след това ще реши дали изобщо да даде ход на делото по същество, тъй като има юридически мнения, според които

тази жалба е недопустима

или да го прекрати поради липсата на ответник.

Георги Близнашки обясни, че е дошъл в съдебната зала като гражданин, въпреки че в нея редът беше въвеждан от Националната служба за охрана, а не от съдебна охрана. Той заяви, че не вижда в това опит за натиск върху независимия съд, а е в съда като човек, който отстоява позиции и смята да води битката докрай.

Близнашки обаче даде да се разбере, че е готов и за резервен ход, т.е. ако съдебният състав реши, че делото е недопустимо и го прекрати, да има очакване въпросът с референдума да бъде поставен след изборите, когато се очаква в Народното събрание да има ново парламентарно мнозинство. Според Близнашки то би било склонно да допусне да се гледа темата за референдума за изборно законодателство.

Самият премиер не пледира. Беше представляван от адвокат Янко Грозев.

#премиер #съд #министър-председател #Близнашки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »