Ядем само 10% родни плодове, останалото е внос от трети страни

Ядем само 10% родни плодове, останалото е внос от трети страни
A A+ A++ A

Българските плодове и зеленчуци не надвишават 10 процента от всички плодове и зеленчуци, които се консумират в България, отбеляза Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България.

По думите му у нас почти не се предлагат свежи плодове и зеленчуци, тоест брани вчера, а тези, които идват от чужбина са

допълнително обработени с препарати, за да издържат 20 дни

Данните за сектора показват, че в периода 1998-2013 г. площите за производство на плодове и зеленчуци са намалели между 6 и 10 пъти за някои култури. Потребностите на българските граждани и преработвателните предприятия от плодове и зеленчуци се задоволяват на 70-80 на сто от внос, най-вече от трети страни.

Производителите на плодове и зеленчуци предупредиха, че могат да излязат на протест, ако не бъде преработена

схемата за финансово подпомагане на производителите на плодове, зеленчуци и картофи

в България.

Производителите настояват да получават минимум 200 лева на декар в периода 2015-2020 г., което би трябвало да покрие около 23 на сто от годишните им разходи. Те искат за този 5-годишен период за сектор производство на плодове, зеленчуци и картофи да бъдат заделени общо 81,85 милиона евро (или 69 на сто от парите по схемата), като 42 процента от тези средства отидат за производителите на плодове, а 58 - за производителите на зеленчуци и картофи. Предложението на МЗХ към момента е този сектор да получи общо едва 39,7 милиона евро (или 33 на сто от бюджета на схемата).

"Предложението на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за разпределение на средствата по схемата до 2020 г. не ни удовлетворява. Ние искаме от това правителство до края на мандата си да разработи ново предложение и най-късно до 10 ноември да се внесе новото предложение в ЕК", заяви Трифонов.

"Ако останем с предложението на МЗХ сме обречени на агония и сме пред опасността

браншът да бъде закрит до 2-3 години

Тогава ще минем към протести", заяви Слави Трифонов.

Производителите са направили разчети, че ако бъде одобрено тяхното предложение за разпределение на парите, може да се очаква разкриването на около 50 000 нови работни места. Според тях тяхното предложение ще доведе и до изсветляване на сектора.

#плодове #зеленчици #производител #производство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »