ЦИК ще глобява за социологически проучвания в изборния ден

ЦИК ще глобява за социологически проучвания в изборния ден
Цветозар Томов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ЦИК няма да разрешава по никакъв начин, дори и косвен да се съобщават текущи и междинни данни от провеждане на екзит пол в изборния ден. Комисията ще санкционира медии, които правят това. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

На евроизборите са санкционирани 5-6 медии, които са съобщавали такава информация, посочи Томов. Той допълни, че комисията ще се опита да бъде по-строга в това отношение.

Другият говорител на ЦИК Александър Андреев информира, че секциите за гласуване извън страната ще бъдат общо 427 в 59 държави. В Турция секциите ще бъдат най-много - 136, следват САЩ с 42 секции, Испания с 42, Великобритания с 40 и Германия с общо 19 секции.

Секциите в Европа и Америка са увеличени най-много, сравнение с предишни избори. Секциите са били открити въз основа на хипотези в Изборния кодекс, свързани със секции, които са автоматични и които в предходните 5 години са имали над 100 избиратели, които са в места, където има дипломатическо или консулско представителство.

300 остава броят на секциите, където ще се осъществи експериментално машинно гласуване. В Кюстендилски избирателен район това ще става в Кюстендил, Дупница, Сепарева баня, в Пернишки район. Избирателите ще могат да дадат машинен вот в гр. Перник, Брезник и Радомир. Плевен, Червен бряг и Долна Митрополия са отредените райони за машинен вот в Плевен.

В 24 МИР-София гражданите ще могат да гласуват машинно в район Възраждане, Оборище и Подуяне, в 17 МИР-Пловдив пък това ще става в Карлово, Първомай и Асеновград. Към момента наблюдателите на изборния процес от Неправителствени организации са 1551.

Подадени са и заявления от международни наблюдатели от 3 организации, сред които ОССЕ. На над 778 души е отказано да бъдат наблюдатели. Важно е гражданите да знаят, че на 20 септември изтича срокът, в който трябва да се подаде заявление за гласуване, ако избирателите са с адрес в друго населено място.

Камелия Нейкова, също говорител от ЦИК, поясни, че от 10 септември до днес в ЦИК са постъпили 15 жалби от граждани и организации от най-различен характер. Четири от тях са срещу решение на ЦИК за разкриване на избирателните секции извън страната, а няколко от жалбите са срещу решения на РИК. Беше показано образно как трябва да сгъваме бюлетината, когато даваме вота си на 5 октомври. Избирателят отново ще сгъва бюлетината си сам.

#ЦИК #избори #Цветозар Томов #машинно гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »