Голямата награда на София за култура отиде у Любен Зидаров

Голямата награда на София за култура отиде у Любен Зидаров
A A+ A++ A

Художникът Любен Зидаров бе удостоен със специалната награда на Столична община за принос в областта на културата и цялостно творчество.

"Столицата винаги е била духовен център на страната, каза носителят на голямата награда. Няма по-вълнуващи минути за един творец да види творбите си сред хората и народа, влезли в техния духовен и емоционален свят, а за мен още повече при положение, че те са моите съграждани", каза възторжено художникът. Той сподели, че изпитва четири вида смесени чувства - на гордост и неудобство, защото наградата го нарежда до носителите й, а тяхното творчество изгражда националната ни култура.

"Чувство на смущение, тъй като наградата е и стимул за художника. Изпитвам и чувство на боязън - дали това, което ще правя занапред ще бъде еквивалентно или далечен спомен на това, което е било преди", заяви Зидаров.

Столична община връчи годишните си награди за ярки постижения в областта на културата на официална церемония в Народния театър "Иван Вазов".

Поетът Захари Иванов грабна наградата в категория "Литература". Той я описа като голяма чест за него. "Това, че Столична община именно сега се обръща към най-нежното и ранимо изкуство литературно, най-тъжното и най-оптимистичното сред литературните жанрове-поезията, показва, че и в този смисъл столицата е била, е и ще бъде културен център на България", каза Иванов. Той обяви, че едната част от паричната награда предоставя на възрастни поети и писатели, а втората за строителство на паметник в памет на поета Николай Кънчев, който неотдавна си отиде.

Миналогодишният носител на наградата в област "Театър" - Камен Донев, връчи наградата на своята състудентка актрисата Лилия Маравиля. Тя посочи, че е особено щастлива, че и я връчва именно любимият и Камен Донев, за нея е чест и приема приза си като знак за добре свършена работа. Актрисата благодари на хората, които работят за културата на столицата ни, особено в момент, когато държавата е абдикирала по този въпрос. Столичните общински театри имат комфорта да работят уверено и със самочувствие, категорична бе тя.

Директорът на Софийската опера и балет, оперният режисьор акад. Пламен Карталов получи приза на Столична община в категория "Музика". "Приемам наградата като едно голямо признание не само за мен и работата ми, но и за всички онези, които работят с мен, целият колектив на операта, оркестърът, персонала, без които нито един от проектите не би могъл да стане", каза акад. Карталов и добави, че екипът, с който работи превръща операта в религия.

Председателят на съюза на Българските художници Любен Генов връчи наградата в категория "Изобразително изкуство" на тандема от художници Борис Мисирков и Георги Богданов.

"Да получиш такава престижна награда на тази свята сцена е много голяма чест и искрена радост. Да се опитаме да спасим красотата и културното наследство на града и държавата ни", призова носителката на наградата на Столична община за журналистика Райна Йотова от Дарик радио.

Източник: БГНЕС

#София #награда #Камен Донев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"