Започна референдумът в Шотландия

Започна референдумът в Шотландия
A A+ A++ A

Започна дългоочакваният референдум за независимостта на  Шотландия. Историческият вот може да доведе до отцепването на британската провинция от Великобритания и формирането на нова държава в Европа.

В рамките на вота избирателите ще отговорят на въпроса „Трябва ли Шотландия да стане независима страна?“. За участие в гласуването са се регистрирани 4,3 милиона избиратели от 5,3 милиона жители.

Жените може да са тези, които ще решат изхода на референдума за независимост на Шотландия днес. Според последните сондажи 58 процента от шотландките ще гласуват с „Не“ на въпроса дали тази част на Великобритания да получи независимост. Сред мъжете този процент е 47.

Ден преди референдума допитване сред 1500 души показа, че подкрепата за отделянето на Шотландия от Великобритания за няколко дни е нараснала с 2 пункта от 46 на 48 на сто. 52 на сто са срещу независимостта.

Осем процента от избирателите вчера още не бяха решили какъв да е вотът им. Шотландският премиер Алекс Салмънд, привърженик на независимостта, призова хората да гласуват както им диктува сърцето.

Дори разликата между победители и победени да е минимална, това няма да е причина за повторно смятане на гласовете, съобщиха от офиса на Мери Питкейтли, ръководителка на службата по броенето на гласовете в шотландската столица Единбург.

Това, че съдбата на референдума може да бъде решена от „десетки от процента“, е добре известно на официалните лица, според уверенията им. Въпреки всичко това „не е повод да се оспорят“ резултатите от гласуването, както съобщават някои медии.

В 07:00 ч. местно време (09:00 ч. българско време) бяха отворени 2600 избирателни участъка. Те ще затворят в 22:00 ч. местно време, след което веднага ще започне броенето на бюлетините. Окончателните резултати ще бъдат обявени утре сутринта. Правилата на провеждане на референдума предвиждат, че в него могат да вземат участие лица, постоянно пребиваващи в Шотландия, в това число почти половин милион преселници от Англия, Северна Ирландия и Уелс, установили се на шотландска земя.

#Шотландия #референдум #независимост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"