Работодателите: Неадекватно е минималната заплата да стане 400 лв.

Работодателите: Неадекватно е минималната заплата да стане 400 лв.
Васил Велев
A A+ A++ A

Вредите от минималните осигурителни доходи са повече от ползите. След като системата се запазва, следва да се усъвършенства, защото тя даде много дефекти. Това заяви в сутрешния блок на БНТ (http://bnt.bg) председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

По думите му разликите между заплатите в отделните области са значителни, а минималните осигурителни прагове са едни и същи. „Това натоварва малкия и среден бизнес и увеличава дяла на сивия сектор“, посочи Велев.

От Асоциацията предлагат да се договорят минимални осигурителни прагове, които да важат за регионите със средни доходи, а ставките да се вдигат с 10 на сто за регионите с високи доходи и да се намалят с толкова за регионите с ниски доходи.

Според работодателската организация минималните осигурителни доходи трябва да са обвързани с производителността на труда и да осигуряват стабилност за пенсионната система. От асоциацията предложиха подобна формула да се заложи и при изчисляването на минималната работна заплата.

„Синдикатът предлага да има равно заплащане за упражняването на едни и същи професии“, заяви вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов.

Той е категоричен, че минималните осигурителни прагове не трябва да бъдат намалявани, защото това щяло да доведе и до спад на минималните заплати. Кокалов обясни, че синдикатите приветстват идеята на социалния министър Йордан Христосков за въвеждане на минимална работна заплата от 400 лв.

Васил Велев пък определи предложението като неадекватно. „Ще доведе до това, че няма да се разграничава квалифицираният от неквалифицирания труд“, категоричен е Велев.

#заплати #работодатели #минимална работна заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »