Вирусът ебола застрашава глобалната сигурност

Вирусът ебола застрашава глобалната сигурност
Либерийки от организацията „Жени за мир“ се молят Господ да помогне за изкореняването на ебола в Африка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Епидемията „Ебола“ в Западна Африка е предизвикателство за глобалната сигурност. Огнищата на епидемията бяха подценени от международната общност. Те вече представляват предизвикателство за глобалната сигурност, заявиха членовете на ЕП в резолюция, гласувана в четвъртък.

На фона на перспективата за социално-икономически срив в засегнатите държави, трябва да се обсъди възможността за разполагане на военни сили под знамето на ООН, както и да се ускори достъпът до съществуващи лечения.

Съществува спешна необходимост от финансови средства и от оперативен капацитет, включително от квалифицирани човешки и логистични ресурси, се заявява в резолюцията, която беше приета с вдигане на ръка. Според членовете на ЕП следва да бъде разгледана и възможността за използване на военни и граждански сили под ръководството на генералния секретар на ООН.

Държави на ръба на военен и икономически срив

Депутатите подчертаха, че засегнатите страни вече страдат от недостиг на храна и чиста вода и са изправени пред икономически срив поради нарушаване на търговията, отмяна на търговски полети и загуба на реколта, причинени от пандемията. Социалните вълнения, хората, бягащи от засегнатите райони, и хаосът подклаждат по-нататъшното разпространение на вируса. Епидемията разкри и сериозни слабости на системите за здравеопазване в засегнатите страни, които спешно се нуждаят от подкрепа, добавиха членовете на ЕП.

Координирани планове и полети

Депутатите приканиха Европейската комисия да направи оценка на нуждите и да изработи планове, специфични за отделните държави, които да оценяват нуждите и да координират изпращането на здравен персонал, мобилни лаборатории, защитно облекло и оборудване и центрове за лечение. Държавите – членки на ЕС, трябва да координират полети и да създадат специални въздушни мостове. Резолюцията насърчава Африканския съюз да разгледа цялостен план за действие, тъй като кризата става все по-сложна и добива политически характер.

Медицински изследвания и достъп до лечение

Графиците на клиничните изпитвания на съществуващите в експериментална фаза лечения срещу вируса ебола трябва да бъдат съкратени, според депутатите. Въпреки това те настояха да се прави ясно разграничение между лечението и тестовете на ваксини – клиничните изпитвания на последните следва да отговарят на правилата, които са в сила.

Контекст

От официалното обявяване на избухването на епидемията „Ебола“ на 22 март 2014 г. в Гвинея, вирусът се е разпространил до четири други държави (Либерия, Нигерия, Сиера Леоне и Сенегал), заразявайки близо 4000 души и причинявайки смъртта на повече от 2000. Според Световната здравна организация през следващите три месеца броят на пациентите може да надмине 20 000 души.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »