Пробват ваксина срещу ебола на здрави доброволци

Пробват ваксина срещу ебола на здрави доброволци
Все още се търси ваксина срещу ебола. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Здрави доброволци в Оксфордския център за клинична ваксинология и тропическа медицина (CCVTM) се подлагат на тестове, които да помогнат за откриване на ваксина срещу смъртоносния вирус ебола

На тях се инжектира серума Chimp Adenovirus type 3 (ChAd3). Очаква се през следващите дни в клиничните изпитания да участват около 60 души на възраст между 20 и 50 години, в добро физическо здраве.

В края на годината британските учени трябва да обобщят резултатите от проведените изследвания и да направят заключение дали ваксината може да създаде достатъчно антитела в човешкия организъм, за да го предпази от вируса. ChAd3 е разработен без генетичен материал на вируса ебола.

Междувременно, смъртоносната болест продължава да се разпространява в Западна Африка. Регистрирани са случаи на заразяване в Либерия, Сиера Леоне, Гвинея, Нигерия, Демократична република Конго и Сенегал. Смъртността от треската е 53%.

В сряда (17 септември) американският президент Барак Обама алармира, че епидемията започва да излиза извън контрол. Преди това беше съобщено, че САЩ изпращат в Западна Африка близо 3000 войници, за да се борят с разпространението на вируса.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на жертвите на ебола е достигнал 2400, а заразените са повече от 4700 души.

 

#ебола #вирус #СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »