Джипитата: За болниците има пари, а за нас няма!

Джипитата: За болниците има пари, а за нас няма!
Общопрактикуващите лекари поискаха повече средства. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Джипитата поискаха средствата, заделяни за общопрактикуващите лекари в България, да се повишат до 8% от общия бюджет за здравноосигурителни плащания на Здравната каса. Те допълват, че за тази година първичната извънболнична помощ е била финансирана едва със 7,1 % от общите пари на касата.

От сдружението посочват, че още през 2008 година в 15 европейски държави финансирането на общопрактикуващите лекари е представлявало 25% или ¼ от общия бюджет за здраве, според доклад за здравеопазването, изготвен от Световната банка.

В България обаче този процент е четири пъти по-нисък, а през последните години се наблюдавала и трайна тенденция към неговото намаляване, твърдят от организацията. За сметка на това непрекъснато се увеличавали средствата, които държавата заделяла за болниците.

Общопрактикуващите лекари са категорични, че постоянното намаляване на средствата, предвидени за джипитата, било в явно противоречие както с европейските практики, така и с приетата Национална здравна стратегия за следващите шест години.

#лекари #джипита #болници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »