Обама дава 46 млн. долара на Украйна, отказва й подкрепа за НАТО

Обама дава 46 млн. долара на Украйна, отказва й подкрепа за НАТО
Обама отпуска нови 46 милиона долара на Украйна. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на САЩ ще предложи на украинския си колега Петро Порошенко 46 милиона долара в помощ на сигурността на Украйна, когато се срещне с него. Помощта ще включва финансиране на военните и граничарите. Парите са в допълнение към пакет от 70 милиона долара американска помощ, отпусната по време на конфронтацията на Киев с Кремъл относно Кримския полуостров и регионите в Източна Украйна.

Освен помощ в областта на сигурността Обама ще каже на Порошенко, че ще нареди да бъдат отпуснати 7 милиона долара, които чрез международни организации ще бъдат използвани за хуманитарна помощ за засегнатите от боевете в Източна Украйна.

Порошенко обаче няма да получи подкрепата на САЩ Украйна да получи статус на страна съюзник нечленка на НАТО. Според високопоставен американски представител причината за това е заради наличието на връзки на Украйна със западния алианс, включително в комисията НАТО-Украйна. Киев вече получи облагите, които се полагат за страна нечленка на НАТО, като помощ за сигурността, съвети, обучение и съвместни учения.

Администрацията на Обама няма да обърне внимание и на призивите на Конгреса за изпращане на оръжия в подкрепа на украинската армия с аргумента, че подобна стъпка няма да промени значително динамиката на силите между Киев и Москва.

#Барак Обама #Украйна #Петро Порошенко #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »