Какво означава шотландското НЕ?

Какво означава шотландското НЕ?
Снимка: flickr.com/photos/andyg/
A A+ A++ A

За Шотландия: Шотландското регионално управление ще получи по-голяма автономия, това беше обещано от трите най-големи партии в Лондон. Точните детайли ще бъдат договорени в идните месеци и уточнени още преди изборите през май 2015 г. В основата си обаче преговорите се отнасят до правото на Шотландия да задържа по-голяма част от събираните данъци и сама да решава за тяхното разпределение. Ако финансовото министерство в Лондон се откаже от тази си власт, то шотландците до голяма степен ще се управляват сами.

За Великобритания: Новата автономия на шотландците ще задълбочи федерализацията на Обединеното кралство и ще ожесточи битката за разпределение на ресурсите между различните части на страната. Англичаните гледаха и слушаха внимателно какво обещаваше Дейвид Камерън на шотландците, за да останат. Сега и те имат изисквания. Като например собствен регионален парламент само за Англия. В момента само Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат такъв орган, а английските въпроси се решават от националния парламент, долната камара в Уестминстър. Това на практика значи, че депутати от Шотландия могат да гласуват решения, които касаят Англия, но не и обратното. Отворен е дабатът за пренаписване основните закони на Кралството.

За шотландските националисти: Въпреки че кампанията за отделяне на Шотландия от Великобритания претърпя поражение на референдума, шефът на националистите Алекс Аймонд е победителят на деня. Той принуди британското правителство да даде нови компетенции на управлението в Единбург. Политическите му умения не просто бяха забелязани в Лондон, но доведоха до скърцане със зъби. Председателят на регионалното управление сега може да се представи като осиновител на разделеното общество. От днес, казва той, вече няма лагери ДА и НЕ, а трябва заедно като нация да гледаме напред.

За Дейвид Камерън: Той няма да остане в историята като министър-председател, допуснал разпада на Обединеното кралство. Това му беше спестено, въпреки че той е най-големият губещ в тази история. Той трябва да се попита как изобщо се стигна толкова далеч. Политическите му опоненти, пък и партньори ще се бунтуват по отношение на щедрите обещания, дадени на шотландците. Въпреки това торите няма да тръгнат да сменят своя лидер осем месеца преди изборите.

За ЕС: След този невротичен опит на повечето британци им писна от референдуми. Всеки, който сега заговори за референдум за британското членство в ЕС, би получил много по-малка подкрепа, цитира Файненшъл таймс изморен активист от победилата НЕ-кампания в шотландския референдум. Камерън е обещал гласуване на британците през 2017 г. за излизане на страната от ЕС. Дали не би могъл да премисли това обещание? Малко вероятно. Това неговата партия няма да го допусне. Ако торите искат да управляват, следващата драма вече се задава на хоризонта.

По материали на SPIEGEL ONLINE

#Шотландия #референдум #ЕС #Дейвид Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"