Шнобелова награда за спиране на кръв от носа със сушено свинско

Шнобелова награда за спиране на кръв от носа със сушено свинско
Водещият на церемонията
A A+ A++ A

Шеговитите АнтиНобелови награди, известни още като Шнобелови или наградите Иг-Нобел, бяха раздадени за пореден път от научно-хумористичното списание Improbable Research.

Въпросните призове са почти толкова известни, колкото и истинските Нобелови награди. Те бяха връчени в университета Харвард, в САЩ. 

Японският екип на Кийоши Мабучи е измерил

триенето на банановата кора в лабораторни условия

и доказва защо обелките от ябълки и портокали не са толкова опасни. Групата от университета Китасато получи наградата за физика.

Японските учени били заинтригувани от това как триенето и смазването влияят на движението на нашите крайници. Полизахаридните фоликуларни гелове, които правят банановите кори толкова хлъзгави, могат да бъдат открити и в мембраните, където нашите кости се срещат.

Друг победител тази година е изследвал

мозъка на хора, които виждат Исус и други фигури върху филийки препечен хляб

Това е Канг Лий от университета в Торонто, в Канада. Той и неговите колеги показвали на група доброволци картини на "шум", като петната, които получават старите хора или образа на телевизори, които не са настроени.

Тенденцията да се забелязва ред в случайността, като лице върху препечена филийка хляб, е феномен, който се нарича парейдолия. Чрез специален вид магнитен резонанс учените открили, че някои части на мозъка светят, когато виждаме несъществуващи неща, също както когато виждаме истински лица.

Наградата за психология отиде при университета в Западен Сидни, в Австралия, където са изследвали феномена, че

хората, които обикновено стоят до късно през нощта, са по-самовглъбени

по-манипулативни и по-големи психопати в сравнение с хората, които обикновено стават рано сутринта.

Отличието за обществено здраве отива при Ярослав Флегер от университета Чарлз в Чехия, където е изследвано дали за психиката е опасно човек да има собствена котка.

По биология печели Властимил Харт от Чешкия университет за науки за живота. Той и колегите му са документирали факта, че когато кучетата ходят по голяма или малка нужда, нагласят тялото си в посока север-юг спрямо геомагнитните линии на Земята.

Марина де Томазо от Университета в италианския град Бари получи наградата за изкуство. Тя и колегите й са измерили

относителната болка, която хората изпитват, когато гледат към грозна картина

или когато гледат към красива картина, докато през ръката им преминава силен лазерен лъч.

Италианският статистически институт прие наградата за икономика, защото е изпълнил мандата на Европейския съюз всяка страна да развие икономиката си като включи приходите от проституция, нелегална търговия с наркотици, контрабанда и всички незаконни трансакции.

Иън Хъмфрис от Мичиганския университет в САЩ е успял да излекува "неконтролируемо"

кръвотечение от носа, "опаковайки" го със сушено свинско.

За това свое постижение той получи наградата за медицина.

Отличието за арктически науки отиде при Ейгил Реймерс от Университета в Осло, Норвегия. Реймерс и останалите учени от университета са изследвали как реагират северните елени, когато видят хора, маскирани като полярни мечки.

Наградата в областта на храненето отиде при Ракел Рубио и нейните колеги от испански университет за тяхното изследване "Характеризиране на млечнокиселите бактерии, изолирани от детски фекалии като потенциални начални култури за ферментирали наденички".

Вижте цялата забавна церемония ТУК.

#Нобелова награда #Нобелови награди #награди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »