Никой не вярва, че София Лорен става на 80

Никой не вярва, че София Лорен става на 80
На 71 години се снима гола за популярното мъжко списание "Пирели"
A A+ A++ A

Италия има много символи, но когато стане въпрос за актриси в киното, неизменно всеки посочва София Лорен. Никой не може да приеме факта, че тази талантлива и обичана от хората жена днес става на 80 години.

Сякаш подмината от времето, тя остава вечната киноикона, с достолепно излъчване и неповторима осанка. 

Юбилеят си ще отбележи с мемоари в 300 страници, показващи

пътя от бедността до богатството

Книгата със заглавие "Вчера, днес и утре - моят живот", наречена от Лорен "камион от спомени", съдържа стари снимки, писма и бележки от хора като Кари Грант, Одри Хепбърн и Ричард Бъртън, Марчело Мастрояни...

Има и много пикантни истории, като например как е успяла да спре физическото привличане с Марлон Брандо, както и как Кари Грант й предложил да се помолят, за да вземат правилното решение, когато се влюбили по време на снимките на филм.

Това не е честване на миналото, а пролог на един красив живот

който ми даде много. Още чувствам нуждата да работя, всеки ден ставам с много идеи", заяви на пресконференция София Лорен в присъствието на сина си Карло Понти и на мексиканския медиен магнат Карлос Слим, в чийто музей "Соумая" е подредена изложба в нейна чест.

Посетителите ще могат да видят от 22 септември тоалети, бижута, чанти, които София Лорен е носила в знакови филми или във важни моменти от живота си. На централно място е поставен "Оскар"-а за играта й във филма "Чочарка" (1962).

Честването в Мексико включва прожекции на нейни филми, както и концерт под диригентството на сина й Карло. Карлос Слим ще даде голяма вечеря в нейна чест днес – на рождения й ден, на която са поканени много известни личности от артистичния и деловия свят.

С името София Вилани Шиколоне звездата е 

родена в Рим, но както сама казва – по чиста случайност

По дух и темперамент си остава истинска неаполитанка, тъй като е израсла в близкото до Неапол градче Поцуоли.

"В детството си (през Втората световна война) гладувах. Нямаше работа, нямаше пари. Не забравих това време, тази рана не зарасна. Който някога е бил беден, никога не забравя това", казва Лорен в автобиографичния си телевизионен филм "Моят дом е пълен с огледала", в който играе майка си Ромилда. С нея актрисата е била в специални отношения и благодарение на саможертвата й София успява да пробие.

Вторият важен човек в нейния живот е съпругът й – видният продуцент Карло Понти. Именно той я въвежда в света на киното. Когато се запознават в началото на 50-те години, Карло Понти е женен. Тъй като той не може да получи развод в тогавашна католическа Италия,

двойката сключва тайно брак в Мексико, с което си навлича гнева на Ватикана

Повторното им бракосъчетание е през 1966 г. Понти, който е 22 години по-възрастен от нея, умира през 2007 г.

София Лорен е много привързана към двамата си синове Карло и Едуардо – единият е талантлив диригент, а другият режисьор.

Актрисата се е снимала и с най-красивите актьори от своето поколение – Кларк Гейбъл, Пол Нюмън, Грегъри Пек, Чарлтън Хестън, Марлон Брандо, неин постоянен партньор е бил разбивачът на женски сърца Марчело Мастрояни. Лорен обаче никога не е била замесена в любовни интриги и цял живот е била вярна на съпруга си.

С Мастрояни играят в много филми, създавайки

невероятен тандем в филмите "Брак по италиански", "Вчера днес и утре", "Слънчогледи"

"Един специален ден". За последен път се снимат заедно през 1994 г.

Лорен е играла в над сто филма, пресъздавайки целия спектър роли – от просто селско момиче до благороднички и фатални жени.

Една от най-ярките и незабравими нейни роли е тази на смелата Чезира във военната драма "Чочарка" по произведението на Алберто Моравия. След получения "Оскра" се отварят вратите на Холивуд, където тя работи с водещите киностудии.

Вторият си "Оскар" – за цялостно творчество, София Лорен получава през 1991 г.

На 71 години се снима гола за популярното мъжко списание "Пирели", за което работят едни от най-известните фотографи. По този повод тя казва: "Това е първият и последният ми подобен опит".

Сега актрисата рядко се снима. Последната й роля бе в късометражния филм "Човешкият глас" на сина й Едуардо по пиеса на Жан Кокто.

#София Лорен #80 години #кино #Италия #актриса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »