Вдигат тока заради нереални разходи на ЕРП-тата

Вдигат тока заради нереални разходи на ЕРП-тата
A A+ A++ A

Оправдано е увеличението на цената на тока най-много до 7,5 на сто, останалите 2,5 на сто трябва да оправдаят едни измислени разходи на ЕРП-тата, каза пред Нова ТВ бившият член на ДКЕВР Еленко Божков. По думите му

увеличението би могло да се ограничи до 5,5-6 процента

„ЕVN е завела дело срещу България и вчера зададохме въпроса дали този иск е за над 1 млрд. лева”, заяви енергийният експерт Мартин Димитров.

„Ако това се крие от българското общество от предишния и от настоящия кабинет, това е пълно безобразие. България не трябва да губи подобни дела и ДКЕВР трябва да е много внимателен какво прави оттук нататък”, допълни той.

Божков поясни, че става въпрос за

делото за неизпълнени инвестиционни условия от България при приватизацията

Тогавашният член на ДКЕВР Светла Димитрова обещала невъзможни норми на възвръщаемост.

„Това е иск за нанесени финансови загуби за непризнаване на ремонтни производствени разходи”, обясни енергийният експерт Иван Хиновски. По думите му става въпрос за разходи, които не им се признават, затова имало основание за иска. „Говорим за спазване на българското законодателство, това е гръбнакът на енергийната система”, добави той. Според него до газова криза тази зима е малко вероятно да се стигне. „Ние трябва да сме готови обаче, защото вижте какво стана в Украйна, затова щетите трябва да са минимални”, подчерта Димитров.

„Председателите на комисията се сменят толкова бързо, сякаш са издухвани от вентилатор. Това не може да осигури сигурност и предвидимост за никого. Нито за нас като крайни потребители, нито за предприятията, които са по веригата. Това е политическа воля”, каза журналистът Весела Ванева.

#ток #цена #увеличение #ЕРП #EVN #дело

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"