Край Дунав се стягат за евакуация

Край Дунав се стягат за евакуация
A A+ A++ A

Жители на разпожожената край река Дунав 10-хилядна община Гулянци стягат лодки край домовете си в случай на евакуация.

Нова ТВ показа хора, жиеещи на метри от обраслата до неузнаваемост дига. По-нейната т. нар. корона има храсти и дървета, които държавата, в лицето на „Напоителни системи”, е оставила да избуяват от двете ѝ страни, вече над 20 години. Това е недопустимо, твърдят самите служители на „Напоителни системи”.

Четвърт век близо 7 километровата отсечка на дигата при село Дъбован е била плевена всеки ден от вече пенсиониран надзорник в „Напоителни системи”. През 2006 г. водата е била на по-малко от метър от короната на дигата. Отвъд нея полето е било наводнено. Тогава водолази опитали да установят пробойните, но храстите и дърветата им попречили.

Местната "Гражданска защита" е в постоянна готовност, но нищо не гарантира

за 500-те жители.

От „Напоителни системи”, които не са вземали заплати от юни, отчитат, че ако през 1990 г. са имали 520 служители за област Плевен, днес имат 160 – но те вече отговаряли и за Велико Търново, и за община Севлиево.

Едва тази пролет дочакали промени в Закона за водите. Според тях, като им е вменила да чистят дигите, държавата трябва и да обезпечава чистенето. 

„В момента няма опасност река Дунав да прелее и да причини наводнения. Дигата е обрасла, но по короната може да се минава и е цяла”, каза техническият директор на „Напоителни системи” инж. Валентин Славов.

"Аз нямам притеснения, защото

всички диги са направени от качествен материал и отговарят на изискванията

на язовирни стени, те са водоплътни.

Единствената опасност е ако има земеровни животни, които да направят дупки.

През 2006 година бяха отпуснати 20 милиона лева само за почистване на дигите около язовирите и около Дунав. Тази дига беше почистена, но за 6-7 години отново е обрасла”, категоричен бе той.

Жителите на село Дъбован, което се намира под котата на реката, държат лодките закотвени пред домовете си, ако се наложи спешна евакуация. Хората, които са се грижели за дигата коментират, че от четири години пари за дигата не са отпускани и тя не е почиствана.

Експертът изрази опасение, че коловозите, които са се появили по короната на дигата заради нерегламентираното преминаване на камиони от дърводобивната индустрия може да застраши целостта ѝ.

 

#Напоителни системи #евакуация #наводнение #река #дига #Дунав #Гулянци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници