Размирици в Шотландия след референдума

Размирици в Шотландия след референдума
Размирици избухнаха в Глазгоу след референдума. Снимка: www.news.com.au
A A+ A++ A

След историческия референдум, в който шотландците гласуваха да останат част от Обединеното кралство, в страната избухнаха размирици. Сблъсъци избухнаха между противници и поддръжници на независимостта в най-големия шотландски град Глазгоу.

Юнионисти и националисти влязоха в сблъсъци на централния площад в Глазгоу. С намесата на полицията напрежението спадна. Полицията раздели хората от двете страни на площада и те започнаха да се разотиват. Над площада летеше хеликоптер. Органите на реда арестуваха няколко активисти. Най-големият шотландски град гласува с мнозинство за независимостта.

Глазгоу е третият по численост на населението град във Великобритания след Лондон и Бирмингам. С 55 срещу 45 на сто избирателите в Шотландия отхвърлиха предложението страната да се отдели от Великобритания. Но лидери от цяла Великобритания заявиха, че Съюзът трябва да се промени, ако иска да устои във времето.

Гласуването против независимостта предпази Обединеното кралство от опасността да загуби съществена част от своята територия и петролни запаси и влиянието си в международни институции като Европейския съюз и ООН. Страната избегна сериозни финансови сътресения, които със сигурност щяха да последват, ако Шотландия беше обявила независимост.

Припомняме, че в петък вечер първият министър на Шотландия Алекс Салмънд обяви, че напуска поста си, разочарован от резултатите на референдума, бидейки виден националист. 

#Глазгоу #референдум #Шотландия #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"